Leif Larsen er død

Mindeord af Frede Klitgård

Der bliver afholdt et mindemøde for Leif Larsen onsdag den 6. februar klokken 16 på Arbejdermuseet, Rømersgade 22, København.

Leif LarsenDen 14. januar indløb det triste budskab, at Aktive Modstandsfolks mangeårige og initiativrige næstformand, den kendte ildsjæl, forfatter og iværksætter Leif Larsen var død 83 år gammel.

Han blev født i en kommunistisk indstillet familie i Helsingør. Siden flyttede familien til en lejlighed i en saneringsmoden ejendom i tredje baggård i Adelgade i København.

Leif Larsen kom som ung i lære som skibsbygger på værftet i Helsingør, men som 17-årig fulgte han faderen ind i modstandsbevægelsen. Hans far Eigil var den legendariske stifter af Danmarks berømte og mest effektive sabotageorganisation BOPA (Borgerlige Partisaner) og aktiv politiker. Æblet faldt ikke langt fra stammen.

I forlængelse af sin indsats i modstandskampen blev Leif Larsen indstillet til at få en militær uddannelse for derefter som officer at være med til at demokratisere hæren – en ret umulig tanke under de rådende samfundsforhold. Der blev ingen kugler af det krudt. Sammen med mere end en snes andre blev han efter endt uddannelse og som led i den kolde krig sparket ud af hæren ‘på gråt papir’.

Han fik arbejde som trykkeriarbejder og blev siden journalist på Land og Folk, som han siden forlod efter uoverensstemmelser. Derefter blev han ansat på Politiken. Især gennem faglig indsats i Journalistforbundets bestyrelse blev Leif Larsen så værdsat, at kollegaerne gjorde ham til æresmedlem.

Han var en arbejdshest, der skrev bogen Borgerlige Partisaner om den forholdsvis lille sabortageorganisation med de store bemærkelsesværdige resultater.

I De Forvarede, som Leif Larsen skrev sammen med historikeren Thomas Clausen, afdækkede de den behandling, som 600 danskere blev udsat for under den tyske besættelse, da de blev spærre inde som gidsler. De Forrådte er de to forfatteres ganske rystende beretning om Danmarks behandling af mennesker, der var flygtet fra Hitlers Tyskland.

Leif Larsen var i mange år medlem af DKP, de senere år kun af Enhedslisten hvor han blandt andet var med i listens ældreudvalg.

Leif Larsens måske største indsats i de senere år var oprettelsen af Den Koordinerende Gruppe. Den samlede en række organisationer og personer som rejste sagen om Den Sociale Pensionsfond. Pengene var øremærket til en tillægspension, men blev tilbageholdt af et politisk flertal i Folketinget. Leif Larsen tog også kampen op mod tyveriet fra alle på overførselsindkomster via indførelsen af satspuljen.

Ildsjælen fornægtede sig ikke, da der i en bølge af bøger og artikler blev fremsat forvanskede eller usande påstande om frihedskampen. Sammen med modstandsfolk og andre interesserede grundlagde Leif Larsen Dokumentationscenter mod Historieforfalskning og var dets første formand, indtil sygdom bremsede ham.

Uerstattelige Leif Larsen vil blive dybt savnet af familien og utallige venner og kammerater.

Leif Larsen opfordrer dem, der ville betænke ham med blomster til i stedet at indbetale et beløb til Læger uden Grænser på giro 008-1000 mrk. Leif L.

Netavisen 19. januar 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne