Båtnakke dømt for magtmisbrug

Kommunistisk Politik 24, 2007

Under rydningen af Ungdomshuset i marts bankede politiet også dørene ind hos en stribe foreninger og anholdt 55 mennesker under mistanke for medvirken til forstyrrelse af den offentlige orden. Under den koordinerede razzia ødelagde politiet inventar for sammenlagt over 200.000 kr. hos de ti institutioner.

Aktionen blev i september godkendt af det lokale gummistempel i byretten, der købte politiinspektør Per Larsen historie om et hemmeligt tip om at udenlandske ballademagere holdt sig skjult med bunker af våben på de suspekte adresser.
Ingen våben blev fundet og ingen af de anholdte er senere dømt. Nu er selve aktionen underkendt af landsretten, fordi den ikke forud var godkendt af en dommer.

Det får dog ingen konsekvens for Per Larsen eller øvrige embedsmænd, at de er dømt for magtmisbrug – med et smil har politiet taget dommen til efterretning.
Læren af 3. marts 2007 er, at politiet uden konsekvens kan bryde ind hvor de vil. De ramte var en lokal tv-station, Det fri Gymnasium, Tillidsmandsringen, værestedet Gaderummet, en kunstforening, et bogtrykkeri, Medborgerhuset Folkets Hus, Internationalt Forum, Rød Ungdom og SUF, alle med kontorer i København.

26 for retten – for at være med i demo!

I september blev fire idømt fængselsstraf for simpelthen at have været tilstede under en ungdomshus-demonstration sidste år, hvor andre deltagere havde kastet med flasker mod politiet. De blev også dømt til at betale sagsomkostningerne på 40.000 kr.. Anklageren har nu hevet 26 i retten for en lignende forseelse: tilstedeværelse i den store protestdemonstration om eftermiddagen  efter rydningen torsdag den 1. marts.

Historikeren Rene Karpantschof, vurderer overfor modkraft.dk at der i løbet af de seneste år er sket en markant skærpelse i retssystemets håndtering af gadeuro-relaterede sager:

– I forhold til i dag var det i 1980’erne og 1990’erne meget sjældent, at man tiltalte folk med krav om fængsling for den slags sager. Hvis folk havde deltaget i en demonstration, hvor det var kommet til konfrontationer, fik de typisk en bøde for gadeuorden. Fængselsstraffe var sjældne, varetægtsfængsel helt uhørt, forklarer han.

– Det, vi ser med sagen mod de her 26, er udtryk for en markant skærpelse.
Der findes en hel positivliste over udtryk man ikke straffrit kan anvende om politiet. Til gengæld kan man godt kalde en ordensbetjent for  en ’båtnakke’ op i hans åbne ansigt. Det har en landretsdom fastslået.

– En christianit var ellers ved byretten blevet idømt en bøde for at bruge det ord. Man kan også kalde en betjent for ’Louise’, selvom det er en han af slagsen. Politiet ville have det straffet, fordi udtrykket i hæren anvendes nedsættende om personer med langt hår. Men det kan man altså godt, har en dommer afgjort. Så kom ikke og sig, at politiet angriber ytringsfriheden, og domstolene giver dem lov!

Netavisen 10. december 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne