Riots i Villiers-le-Bel – forstædernes vrede

 Af autonom info-service

Nyheden bredte sig som løbeild: Ifølge et øjenvidne ramte en politibil søndag nat (25.nov.07) i rasende fart en mini-motorbike. De to unge der kørte den– Moushin, 15 år og Larami, 16 år, døde på stedet.

”De kørte med deres bil direkte ind i dem. Efter mindre end et par minutter kom der en anden politibil, som tog deres kollegaer med sig. Ingen af dem hjalp de to unge!”, fortæller øjenvidnet.

Hændelsen skete i Villiers-le-Bel, en forstad (”banlieue”) med omkring 30.000 indbyggere ca. 20 km nord for Paris. De to unges død udløste en bølge af vrede blandt kvarterets unge, hvis situation er præget af social fattigdom og racisme fra myndighedernes side.   
”Det her er ikke vold, men vrede!” 
   
Ifølge politiets presse-erklæring blev to politistationer stormet og ødelagt – 26 politifolk blev såret under konfrontationerne. Banegården, en tankstation og flere forretninger blev hærget og omkring 30 biler blev sat i brand.

Hvor mange demonstranter, der blev såret og anholdt, siger pressemeddelelsen intet om.”Alle i kvarteret kendte de to”, siger Omar Sehhouli, bror til en af de dræbte, da han blev interviewet til TV. ”De ville bare køre motorcross-cykel”.

Hos YouTube kan man se de unge under deres racerkørsel i Villiers-le-Bel. Omar Sehhouli ser de natlige konfrontationer som et retfærdigt svar på de to unges død: ”Det her er ikke vold, men vrede!”, sagde han.

Herefter strømmede racistiske kommentarer ind på TV-stationernes websites og de fleste TV-stationer lukkede derpå dele af deres hjemmesider. 

  

Konfrontationerne i Villiers-le-Bel minder om de tre uger med voldsomme uroligheder i forstæderne til Paris i efteråret 2005. Dengang blev omkring 10.000 biler og 300 bygninger brændt ned.

Den umiddelbare årsag var to unges død. De spillede fodbold på en lukket ejendom, blev opdaget af politiet og flygtede over et hegn i et område med en højspændingstransformator. De blev ramt af elektriske stød og døde. Villiers-le-Bel var også dengang brændpunkt for urolighederne.

På trods af utallige løfter fra politikernes side er der intet, som har ændret sig i Paris’ forstæder siden 2005. Arbejdsløsheden er omkring dobbelt så høj som landsgennemsnittet.

Den sociale diskrimination og den udprægede fattigdom er tydelige symptomer på, at indvandrerne fra landets tidligere kolonier i Afrika og Magreb stadig væk er borgere af anden klasse. 

Mandag formiddag indledte Statsadvokaturet undersøgelserne af hændelserne. ”Enten kommer sandheden frem eller vi tager os selv af sagen”, forkyndte de unge, da de samlede sig omkring ulykkesstedet. 

________

kilder:
Liberation
http://www.liberation.fr/

Le Monde diplomatique
http://www.monde-diplomatique.fr/

indymedia.fr
http://paris.indymedia.org/article.php3?id_article=90231

Løbende infos på indymedia (fransk,engelsk)http://switzerland.indymedia.org/de/2007/11/54751.shtml 

 autonom info-service
autonomikollektivet@hotmail.com

Netavisen 27. november 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne