Et truende ‘nationalt kompromis om velfærd’

FV2007-Valgkommentar
kpnet.dk

Den første tvekamp på TV mellem dansk parlamentarismes statsministerkandidater var en sørgelig opvisning i gabende forudsigelighed. Krigsforbryder Foghs blodplettede hænder var sminkede til lejligheden bag et tannet friluftsydre,  mens den socialdemokratiske mærkevare ikke engang forsøgte at opstille sig selv og en socialdemokratisk ledetr regering som et reelt alternativ til Fogh.

Helle Thorning Schmidts ambition er tilsyneladende at blive en lidt mindre fedtet Fogh – med hensyn til velfærd. Foghs krige  betyder ingenting.

For socialdemokraterne skal valget vindes på ’velfærd’. Ingen skattelettelser til de fattige, ingen skattestigninger til de rige, men mere ’velfærd’. De snævre socialdemokratiske forestillinger om ’velfærd’ anser bekvemt for dem selv ikke den systematiske nyliberale nedbrydning af den danske infrastruktur fra faldefærdige kloakker og forældede jernbaneskinner til sundhedsfarlige skoler og nedslidte hospitaler eller den øgede globale klimatrussel  som ’velfærdsproblemer’.  Eller de kriminelle danske krigseventyr i Afghanistan og Irak, betalt med social tilbagegang.

Blandt andet derfor kunne Danmarks krigsforbryder nr. 1 forelå et ’nationalt kompromis om velfærd’, som Helle Thorning Schmidt på stedet accepterede – på betingelse af socialdemokratiske fingeraftryk. Så er rammer og rollefordeling for en ny valgperiode ligesom trukket op – med Venstre som regeringsbærende parti og Socialdemokraterne som højt værdsat leder af den parlamentariske opposition.

–  Når vi nu er enige om de overordnede mål, hvorfor så ikke i stedet for at skændes ogå hinanden i hovedet med store tal, gå sammen og lave et national kompromis om velfærd, sagdeAnders Fogh. Det var her, Helle Thorning Schmidt lod forstå, at Anders Fogh var lidt for fedtet.

Fortsætter Fogh som statsminister, evt. på Ny Alliances mandater oven i Dansk Folkepartis, vil dette ’nationale kompromis om velfærd’ blive genoplivet – og forhandlingerne om total afskaffelse af efterlønnen og flere andre nyliberale reformer kan gå i gang og blive gennemført med Helle Thornings neglelakerede fingeraftryk.

Det nye ‘nationale kompromis’ skulle lyde som et valgløfte. Der er grund til at tage dte alvorligt – som en valgtrussel.

Netavisen 2. november 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne