Første uge FV2007: Speedsnak på dåse

Valgkommentar
kpnet.dk

Hellig krigEr du journalist, TV-vært eller en middelmådig skuespiller?
Så er politik måske lige noget for dig.
Går det ikke, så er der måske en plads på Se og Hør.

I det dårlige selskab USA, EU og nyliberalismen har de danske politikere ikke meget de selv bestemmer –  politik det er noget der sælges.
Uddannelsen er få timers praktik i en herre-ekvipering. Reklamer med sloganet: Se mig i søndagstøj og dejligt smil.
Politik – det er speedsnak på dåse, grim smag i munden og knive i ærmet.

Man forstår at floskler fra sport og underholdning er den mest præcise måde at beskrive det politiske spil, det handler om dagsform og billige point. Mest ligner kapløbet om hvem der er bedst et afdansningsbal.

I valgkampens første uge er landet som nedsænket i sin egen tidslomme.
Barsebäck kunne ryge i luften og danskerne ville ikke vide det. Verden udenfor er til gengæld mindst ligeså døv overfor, hvad Danmark nu har gang i.
 
Tyskland har kun lige bemærket valgdagen og ellers ikke omtalt Anders Fogh, siden han i august slæbte Angela Merkel en tur til Grønland. Heller ikke Sverige, England eller Norge har givet meget kritisk omtale endnu.

Der findes naturligvis undtagelser, og en af dem er den tyske avis Die Zeit, der har gjort den iagttagelse,at der i Europa er et fællestræk i det politiske liv: Hvor socialdemokrater for 10-15 år siden skiftede den lyserøde partifarve ud med lyseblå og gjorde en masse borgerlige mærkesager til deres egne, er det i dag de borgerlige partier, der skifter propaganda fra fremmedangst over til de traditionelle sociale værdier.
Forskellen kan være vanskelig for folk at få øje på.

Og stormuftien  af Jerusalem har bemærket, at de selvdyrkende religionskrigere i Dansk Folkeparti har lavet en valgplakat med en Muhammed-karikatur. Pia Kjærsgård håber at kunne vinde valg nr. 3 på fremmedhad, men tonen bliver mere og mere skinger, fordi folk som flest har fået nok af hende og hendes skinhellige flok, der har fået hovederne i klemme i en burka.

Netavisen 1. november 2007