Politi og politikere i strid med sig selv

Den politiiscenesatte konfrontation lørdag mod G13-aktivisterne fik ikke umiddelbart konsekvenser for de lovede forhandlinger om et nyt ungdomshus. Det var umuligt at skjule, at aktionen rent faktisk var særdeles fredelig fra aktivisternes side, og at den massive vold ensidigt stammede fra politiet, der brugte hele deres arsenal (dog minus skydevåben) på at nedkæmpe en fredelig demonstration.

Derpå dukkede den hovedansvarlige for politiaktionen, chefpolitiinspektør Per Larsen fra Københavns politi, overraskende op i medierne, og erklærede, at det er nødvendigt med en ’politisk løsning’. Han opfordrede Ritt Bjerregaard til at komme på banen  og erklærede, at de unge med deres fredelige aktion ikke havde diskvalificeret sig.

Per Larsen er klar over, at politiets borgerkrigsoperationer spænder forholdet til borgerne til bristepunktet, og at korpset bliver stadig mere forhadt, ikke mindst blandt de unge. Den langvarige konflikt imkring Ungdomshuset har tappet politiet for ressourcer, ikke bare i København, men på landssplan.
Så var fanden løs, for  Per Larsen modsagde dermed andre af politiets talsmænd, og det indbragte ham straks en røffel fra hans chef:
– Hvordan der bliver fundet en løsning, skal vi ikke blande os i. Vi kan tænke, hvad vi vil, men det er nok klogest at undgå at opfordre til en politisk løsning. Vi skal passe på, hvad der kommer ud af vores mund. Men det kan være vanskeligt at veje sine ord på en guldvægt i en tilspidset situation, sagde politidirektør Hanne Bech Sørensen til Metro Xpress.

Borgerlige politikere gav politimanden tørt på. Den konservative københavnske borgmester Mogens Lønborg sagde til samme blad:
– Jeg er målløs, ja, jeg er ved at tabe mund og polypper over Per Larsens udtalelse. Han har som politimand bragt sig langt ud over, hvad han kan udtale sig om. Det er uhørt, at en højtplaceret politimand lægger pres på politikerne. Jeg håber, at Per Larsen får tænkt sig om og trækker den udtalelse tilbage. Samtidig fatter jeg ikke, at han roser de unge for at have opført sig fredeligt, når politiet har måttet gribe til tåregas og foretaget masseanholdelser.
Det overstiger helt klart mandens fatteevne.

Ritt Bjerregaard kaldte samme Per Larsen for ‘en besindig mand’ – og formanden for Politiforbundet i København, Claus Oxfeldt slutter op om Larsen:
”Selvfølgelig skal politiet løse de opgaver, som vi bliver sat til, men det er klart, at det er frustrerende, når man ikke kan se nogen umiddelbar løsning på problemet. Det koster en hulens masse ressourcer, at vi skal bruge så meget krudt på de autonome. Det vil på et eller andet niveau gå ud over borgerne.”

Reaktionens front brydes op. De unges lange, sejge og flotte kamp udmatter modstanderne.
Ritt Bjerregaard har samtidig startet forhandlingerne med de unge. Nu får vi se, om det bliver andet end en invitation til snak.
Den politiske løsning kan ikke være andet end et nyt ungdomshus – Grøndalsvænges Allé 13.

Netavisen 9. oktober 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne