”Ingen metropol uden ungdomshus!”  

Af autonom info-service

 

69 demoer fra 69 adresser ved nr. 69 – det var Grå Bloks koncept for Ungdomshusdemonstrationen d. 6. september 07. Og sådan blev det. Et mylder af mindre demoer krydsede vej og hilste på hinanden i byens gader, inden de samledes på Blågårds Plads. 

Fra Købmagergade nr. 69 gik gruppen ”Velklædte kvinder over 40 år” på gaden. Iført læderfrakker, læbestift og høje hæle satte vi kurs mod Nørrebro. I front et banner med påskriften ”Velklædte karrierekvinder over 40 år kræver Ungdomshus NU!” , bagved et banner med parolen ”Ingen metropol uden ungdomshus”. Vi tog gaden, så trafikken måtte holde tilbage for os ca. 10 kvinder, mens vi råbte alt, hvad vi kunne: ”Velklædte kvinder som jeg og du – vi vil ha’ Ungdomshuse NU!” Nogle dyttede vredt, andre gav os fingeren – men de fleste vinkede og smilte med sympati.  

          – af yngre og noget ældre aktivister

Ude på Blågårds Plads blev vi rigtig mange. Allevegne fra strømmede demoer til. Hver gang en demo ankom, steg en bølge af glæde og kampråb mod den blå septemberhimmel. Fra demovognen brølede en af de grå, gamle, hærdede, kampstemmer: ”Vi er ånden fra 69 og I kommer sgu’ aldrig af med os!” Så fyldte højtalerne pladsen med ”Our house” og ca. 2.000 mennesker drog afsted med kurs mod Rådhuspladsen.

Velklædte kvinder med neglelak og smilerynker, punks med hanekam og nitter, gamle bumser med røde næser, unge fædre med Christianiacyklen fuld af unger, søde poptøser, piberygende professorer i anorakker og indvandrergangs med glimt i øjet. De var der alle sammen. I de røde boligblokke omkring Blågårds Plads hang hele familier ud af vinduerne og vinkede ned til os på gaden.

Der var god stemning på, da vi indtog Åboulevarden i hele sin bredde og gik mod Rådhuset. ”Ritt din fladlus – nu tager vi sgu’ dit rådhus” skreg en gammel bz-sørøver på højtalervognen, og så løb vi alle sammen de sidste 100 meter til Rådhuspladsen var fuld.

Fra Guldbergsgade 69 til Blågårds Plads.Vi mødes uden foran Guldbergsgade nr. 69. En masse friske unge mennesker med mod på en særlig torsdagsdemo, den 6. i 9… Ikke så lang tid efter vi begyndte at gå, stødte vi sammen med demoen fra Sjællandsgade og gik så 200 mennesker sammen til Blågårds Plads under det kampråb, som vil runge i Københavns gader indtil vores krav er opfyldt:
”1,2,1,2,3: Ungdomshus nu, i dag!!!”  

Gang i Rådhuspladsen 2000-3000 mennesker holdt torsdag aften kæmpefest på Rådhuspladsen. Mens politikerne holdt budgetmøde og bagefter mæskede sig i rævekager, indtog torsdagsdemoen Rådhuspladsen. Musikken gik igang og ballet blev åbnet. Efter Rådhuspladsen fortsættes festen på Blågårds Plads til den lyse morgen…  


2000 – 3000 demonstrerer på Rådhuspladsen  for et selvstyret Ungdomshus

På sidelinjen:

Det folkelige oprør, der blev væk!

På initiativ af en gruppe beboere ved navn ”Naboer på Nørrebro” samledes ved 17-tiden maks. 200 mennesker, derfra nogle fra andre bydele som f.eks. Christianshavn, for at demonstrere imod ”de autonomes hærgen” i bydelen natten mellem lørdag og søndag i sidste uge. På trods af en kæmpe opreklamering i TV-aviserne og nogle print-medier, blev denne mobilisering altså kun en brøkdel af det, som Ungdomshuset stablede på benene for kravet om et selvstyret Ungdomshus.

En del af disse ”fredelige” beboere udviste en vild agressivitet imod de omkring 60 forbipassernde Ungdomshusaktivister på vej til Blågårds Plads.

At det ikke kom til slagsmål med disse folk, der opførte sig ligesom om de ejede Nørrebro, kan udelukkende tilskrives aktivisternes besindighed og nogle beboere, der lagde sig imellem. Såvidt om det ”fredelige folkelige oprør” imod Ungdomshusaktivisterne…

autonom info-serviceautonomikollektivet@hotmail.com  

Netavisen 11. september 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne