Slut med flinkeskolen

Faglig kommentar
Kommunistisk Politik 14, 2007

Landets statsminister, direktøren for Dansk Arbejdsgiverforening og LO’s formand proklamerede for blot fire uger siden, at de offentligt ansatte havde fået julegaver før tiden: 6 milliarder kroner som følge af 3-partsaftalen. De 900.000 kunne bare ikke se fidusen. FTF meldte sig ud af aftalen, og landets tusinder social og sundhedsansatte iværksatte konflikt, stort set før blækket var tørt. Der var ingen fidus!

Foghs og Thor Pedersens 3-partsforhandlinger har fået et gevaldigt hjørnespark lige i røven. Med dette moment står Fogh, regeringen, dets støtteparti samt Socialdemokraterne allerede i defensiven, inden deres Velfærdsforlig er strikket sammen. De kan godt pakke deres ”velfærd” sammen.

Sosu-arbejderne er godt trætte af deres løn og arbejdsforhold. Der er ikke salt til ægget. Minuttyranniet gør det umuligt at udføre deres arbejde. Nedslidning og alt for ringe pleje er konsekvenserne. Det er disse forhold, der er baggrunden for skandalesager som på plejehjemmet Fælledgården på Østerbro i København.

Tiden er også så knap, at de ansatte ikke kan de give den pleje, som de lærer på videreuddannelser. Ansvaret ligger hos politikerne, og sosu’erne har fået nok:

– Vi kommer fra flinkeskolen og er nogle omsorgsfulde og søde piger, som vil de ældre det bedste. De har jo brug for os; men nu kan det være nok, lyder det enstemmig fra tillidsrepræsentanterne.

Holstebro satte lavinen i gang. Ti dages konflikt udløste den berettigede harme. Strejken og aktioner bredte sig over hele landet. Op til weekenden var der konflikt i 53 ud af 98 kommuner. FOA’s formand Dennis Kristensen kunne ikke se fidusen:
– Der er ikke noget at komme efter. Der er først overenskomstforhandlinger til foråret. Det er tid til at indgive jeres overenkomstkrav. Spar på krudtet.

Det er Dennis Kristensen, der kan spare sig. Konflikten har allerede givet resultat: Ishøj kommune har givet 2.000 kr. mere om måneden med tilbagevirkende kraft fra 1.janar 2007!

– Vi har jo simpelthen ikke råd til andet. Vikarbureauerne koster os meget mere, udtaler borgmesteren.
Sidste år kostede vikarer i den offentlige sektor to milliarder kroner.

Århus har fået mere i løn. Et engangsbeløb pr 1.august på 3.000 kr. Derudover 6.000 kr. yderligere om året samt løfte om en lønforhandling til september. Kravet er ganske vist på 5.000 kr. mere om måneden; men de er på vej!
Den sidste lokalaftale har nok ikke set dagens lys endnu.

Sosu’erne kan nemlig tillade sig at sætte tommelskruerne på. Der mangler folk i deres fag. Grotesk nok med en arbejdsløshed på omkring 900.000. Det fortæller alt om, hvor attraktivt faget er. Pengene bruges på administration og kontrol. Politikerne vil løse det absurde problem ved import af østeuropæisk arbejdskraft. Der skal så postes yderligere midler ind i dansk kurser. Endnu mere absurd.

Det er ingen tilfældighed, at det netop blev social og sundhedsansatte, der tog strejkemidlet i brug. De hører til gruppen med de ringeste løn og arbejdsforhold. De er så at sige de offentliges kerneproletarer; men også lærere og pædagoger er begyndt at stille aktuelle krav. Politibetjentene vil have 4.000 kr. mere i den månedlige lønpose. Sygeplejerskerne har i årevis rejst markante lønkrav.

En indfrielse af sosu’ernes krav vil under alle omstændigheder få en afsmittende effekt på de højere lag blandt de offentligt ansatte; men de gør klogt i at stille selvstændige krav – og de kan lære meget af sosu’ernes metoder.

Der er nemlig ikke noget at komme efter, hvis man overlader det til forbundstoppene. Overenskomstresultaterne taler desværre deres alt for tydelige sprog. Også det seneste fra i år på det private område: På trods af løfter om lønfest forblev det en ommøblering af gælden.

Sosu’ernes konflikt er ikke kun et frisk pust. Det er en forløsende blæst de har rejst. Det kan – også for regeringen – gå hen og udvikle sig til en gevaldig storm.
Sosu’erne har ”givet den gas”!

De fortjener fuld opbakning og solidaritet fra hele arbejderklassen:
Hvad vil vi have?
Mere i løn!
Hvad mangler vi?
Flere hænder!
Kan I så forstå det?

Netavisen 3. juli 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne