Kamp giver resultater

Kommunistisk Politik 14, 2007

Det har været en stående valgkampsjoke, når politikerne har lovet kassedamer og social- og sundhedshjælpere højere løn og bedre arbejdsforhold. Dansk Folkeparti har scoret særlig mange stemmer på at love bedre forhold for ældre og i plejesektoren. Men når stemmerne er talt op, står nye nedskæringer ved magt.

Sosu’ernes masssive og landsomfattende protest har ikke bare været med til at udbygge en politisk dagsorden, som hedder ’Velfærd for alle’ og har sat de elendige forhold i plejesektoren i fokus – de har også en hel del steder ført til umiddelbare kontante indrømmelser. Ishøj, der har givet social- og sundhedsarbejderne en ekstraordinær lønforhøjelse på 2000 kr. om måneden med tilbagevirkende kraft fra årsskiftet, står ikke alene. Strejkebølgen har fået en række andre kommuner til at ryste op med konkrete tilbud.

Efterhånden har sosu’erne formuleret et fælles krav om et lønløft på 5000,- kr. om måneden – dels i form af umiddelbare kommunale løft, dels som krav ved de kommende ok-forhandlinger.
Da strejkebølgen kulminerede sidst i juni var mere end halvdelen af landets kommuner ramt af arbejdsnedlæggelser hos plejepersonalet.

En indirekte virkning af kampen har været, at Fogh-regeringen har spyttet yderligere 800 millioner oven i den allerede aftalte 1 milliard kr. i de såkaldte 3-parts-aftaler med de offentlige ansattes organisationer, som indgår i hans ’kvalitetsreform’. Den 1. juli tilsluttede FTF sig det nye udspil, da 10 af de 12 medlemsorganisationer stemte for. Danmarks Lærerforening var imod. Dermed omfatter aftalen de tre store faglige organisationer inden for det offentlige – de offentligt ansatte i LO (herunder FOA), Akademikernes Centralorganisation og FTF.

Men strejken har samtidig revet tæppet væk under ’kvalitetsreformen’, der først og fremmest sælges som forbedring af servicen i kraft af bedre uddannelse af personalet. Uddannelse fører ikke til højere kvalitet, hvis den ikke bliver brugt. Derfor har sosu’erne sat fingeren på det helt ømme punkt: Nødvendigheden af forbedringer på alle felter – lønløft, mere tid og bedre arbejdsforhold samt flere ansatte.

Nogle sosu’er i Glostrup har oprettet en hjemmeside med opdateringer omkring aktionen

www.123hjemmeside.dk/strejke/

Netavisen 5. juli 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne