Femern: Motorvejsmafiaen slår til igen

Kommunistisk Politik 14, 2007

Der er mellem Danmark og Tyskland truffet en principaftale om bygning en 19 km lang bro fra Rødby på Lolland til den Puttgarten på den tyske ø Femern. Broen  skal være indvielsesklar i 2018 – og Danmark skal betale hele gildet. Alle omkostninger ved byggeriet skal afholdes af Danmark, mens Tyskland kun skal stå for evt. forbedringer af de tyske landanlæg.

For en gangs skyld er det muligt at være enig med tdl. trafikminister Arne Melchior, der kalder dækningen af den forventede udgift på lidt under 50 milliarder kr. for ’en fuldstændig vanvittig risiko’. Han siger:

Som brødre vi dele, vi betaler det hele. Det er jo fuldstændigt til grin og første gang i verdenshistorien, at den ene part betaler hele gildet, når man vil bygge en forbindelse mellem to lande. Det er ren Klods-Hans, og jeg håber ikke, at det danske folketing kan finde på at vedtage sådan noget makværk.

Den nuværende trafikminister Flemming Hansen er overordentlig glad for aftalen. Han regner med at skepsis over for broen vil lægge sig, når den først er der – som det har været tilfældet med både Storebælts- og Øresundsbroen, som begge kaldes gigantsucces’er.

I enhver forstand er Femern-projektet vanvittigt. Der er ikke det store trafikale behov for den, og med et skandaløst nedslidt og underudbygget jernbanenet er en ny broforbindelser ikke nogen oplagt trafikinvestering. Tværtimod vil den veje tungt mod en udbygning af den kollektive trafik. Den vil også kræve bygning af nye motorveje på Sjælland. Motorvejsmafiaen slår til igen.

Den tyske begejstring for broen er ikke til at få øje på. Allerede den 3. juli gennemførte den store tyske naturfredningsforening Naturschutzbund Deutschland og partiet De Grønne en demonstration mod den på Femern. De frygter bl.a. at 70 brotårne tværs over Femern Bælt vil begrænse vandudskiftningen så meget, at Østersøen dør.

 Netavisen 5. juli 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne