Søvnløse, syge, fede Danmark

Leder 2
Kommunistisk Politik 13, 2007

Det går rigtig skidt for danskerne. Vi har det værre og værre. Det fortæller Statens Institut for Folkesundhed, der har undersøgt det. 8 ud af 10 danskere mærker inden for 14 dage gener og symptomer fra diverse lidelser.

Det er blevet værre på alle områder på de tyve år fra 1987, da der blev lavet en tilsvarende undersøgelse.

Dengang led 10 pct. af søvnløshed inden for en 2 ugers periode. I dag er det 20 pct.
Eksem og hududslæt er mere end fordoblet, nu lider mere end 10 pct. heraf.
Antallet af folk, der lider af træthed er næsten tredoblet, til 28.6 pct.
I 1987 led 22,1 pct. af smerter i ryg eller lænd – i dag er det 30,3 pct – i nakke og skuldre var det 23,3, nu er det 32,8.

Det gør mere ondt, folk sover mindre, hovedpiner og migræner er næsten tredoblet, knap hver tiende lider i dag af fordøjelsesbesvær. 8,4 pct. har lidt af ængstelse eller uro, mens 8,5 pct. har været nedtrykte, ulykkelige eller deprimerede i de seneste 14 dage, omkring 1/3 op.

Tager man den eksploderende overvægt med, så 20 år til – og landet er et omvandrende hospital. Allerede i dag bruger 39,2 pct. regelmæssigt medicin, en stigning på knap 10 pct. siden 87.

Alle disse dårligdomme har også fået en betegnelse: livsstilssygdomme. Der er noget galt med den måde, vi hver især lever på.

– Vi er kommet så langt ud som samfund, fordi vi er kommet til at tro på, at rigdom er vejen til lykke. Men det er den jo ikke’, siger præsten Anne Braad.
– Det er befolkningen, som skal ændre sit syn på livet, forkynder Dansk Folkepartis sundhedspolitiske ordfører Birthe Skaarup. Hun vil ikke gøre sunde ting som frugt og grøntsager billigere og slik og søde sager dyrere ved at regulere beskatningen.

Men den enkeltes livsstil er et socialt produkt. I de sidste 20 år er det danske samfund blevet stadig mere gennemtrængt af The American Way of Life , junkfooden, fedmeproblemerne og allergierne indbefattet.

Det opskruede arbejdstempom, præstationskravene og symptomerne stress, søvnløshed, migræne o.s.v. er bare en del af det øgede kapitalistiske konkurrencepres. Det er ikke dig, der er usund. Det er samfundet.

Redaktionen 19. maj 2007