Dansk soldat dræbt og 6 såret ved Basra

En dansk besættelsessoldat blev dræbt og 5 blev såret ved et angreb i Basra i dag. 5 af soldaterne blev ramt af modstandsbevægelsens frygtede effektive våben vejsidebomber. Desuden blev en tolk i dansk tjeneste såret.

Det var en af disse kampvogne, som blev ramt

Eksplosionen skete lige nord for Basra, har en kilde i de irakiske sikkerhedsstyrker bekræftet over for Reuters. Nogle af soldaterne blev såret i kampe som opstod lige efter eksplosionen.

Hærens Operative Kommando udsendte kl. 16 – næsten fem timer efter batajlen fandt sted – en foreløbig redegørelse. Her hedder det:

“En enhed fra panserinfanterikompagniet ved Den Danske Bataljon i Irak blev i dag 14. maj 2007 kl. 1105 udsat for et baghold i nordkanten af byen Al Hartha. De involverede soldater kommer fra Dragonregimentet i Holstebro og er alle konstabler fra første og anden deling i panserinfanterikompagniet. Enheden gennemførte en rutinemæssig patrulje i området.

De danske styrker kørte i et baghold, hvor en vejsidebombe (IED) først detonerede.
Dette blev fulgt op af beskydning med håndvåben (SAF). Den danske enhed optog ildkampen. Alle danske soldater er på nuværende tidspunkt trukket ud af kampområdet.

Fire af de tilskadekomne blev med helikopter evakueret til det britiske felthospital i Contingency Operational Base (COB), hvor de nu er under lægebehandling. Det er for tidligt at oplyse omfanget af personskaderne. ”

De pårørende er endnu ikke underrettet.

Den danske soldat Bjarke Olsen Kirkmand, der blev dræbt i 2005 i samme område, kom sammen med to sårede også fra Jyske Dragoment.

På TV2-News er der vist billeder af den danske kampvogn i brand, omgivet af lokale irakere, der dårligt kunne tilbageholde deres tilfredshed med at besættelsesstyrkerne var angrebet. Den lokale mand talte om flere dræbte. Angiveligt kommer angriberne fra Al Sadrs Mehdi-brigade.

DRs Nyheder beskriver irakernes glæde over at have fået ram på besættelsesstyrkerne ved et klassisk guerillabaghold således:

“Shiamuslimske militsfolk og sympatisører festede omkring et udbrændt dansk militærkøretøj, efter at de havde dræbt en dansk soldat og såret fem af hans kammerater ved byen al-Hartha.
Lokale beboere havde samlet sig omkring det brændende køretøj for at juble og danse, mens de triumferende bar rundt på en tilsodet militærhjelm, der havde tilhørt en af de danske soldater.

Angrebene er endnu et eksempel på at den danske besættelsesstyrke har mere end nok at gøre med at forsvare deres baser, og at det er livsfarligt at bevæge sig rundt i området på grund af en stadig mere effektiv modstandsbevægelse. De danske elitetropper fra Jægerkorpset, der i al hast blev sendt til Basra-området for at ‘beskytte’ de danske tropper, efter at den danske krigsminister Søren Gade blev beskudt under et besøg på den velbeskyttede base, har ikke kunnet forhindre en optrapning af angrebene.

Et signal om, at det kan koste yderligere danske soldaters liv og førlighed, hvis de ikke trækkes hjem nu.

Netavisen 14. maj 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne