1. maj 2007: Ungdomshus, fristeder, OK, krig

Det suverænt største 1. maj-optog fandt sted i København: 3-5000 demonstrerede for fristeder og fangesolidaritet – til støtte for Ungdomshus NU og Christiania mm – i et broget optog fra Nytorv til Fælledparken.

Inden da havde en fordemonstration været ved Vestre Fængsel i solidaritet med de mere end 20 fortsat indsatte fra rydningen af ungdomshuset. Anklageren vil kræve fængselsstraffe på mere end 1 år til de aktivister, der blev arresteret inde i huset.

Demonstrationen gik under parole ”Ingen hvide flag, vi er først lige begyndt” og rettede sig ikke mindst mod Ritt Bjerregaards uheldige administration: ” Ritt smadrer et hus, Fogh smadrer et land, Bush smadrer hele verden”

De store velfærdsprotester 17. maj og 3. oktober sidste år og kampen omkring Jagtvej 69 har været båret af en ny generation af unge. Det har været med til at forny protesterne og deres former og skabt rum for en større mangfoldighed af farver og udtryk. Denne sammenhæng i mangfoldigheden er så igen ved at smitte af på arbejdernes internationale kampdag, selvom gamle og nye socialdemokrater stadig drømmer sig tilbage til Staunings dage.

Fra Den Røde Plads, Fælledparken
1. maj mod fascisme og imperialisme

Helle Thorning-Schmidt har forkyndt, at folk skal stemme kristeligt, så hun kan danne regering med Kristendemokraterne og De Radikale. Til gengæld vil SF inderligt gerne i regering med Helle Thorning-Schmidt. Det er der intet som helst nyt i. Enhedslisten vil gerne stå sammen med SF – og de to folketingspartier gik i år sammen i en demonstration i København med udgangspunkt fra Blågårds Plads, som sluttede op om det socialdemokratiske LO-arrangement i Fælledparken.

Nyt var, at Rød 1. maj i Fælledparken, der traditionelt har været arrangeret af DKP/ML og haft sin egen plads ved siden af Idrætsparken, nu arrangeres af ”Kommunistisk Parti” og har tilsluttet sig LO-familien på den anden side af gaden …
Og ja … det er et politisk signal om, at det nye parti ikke ser 1. maj-dagen som et sammenstød mellem socialdemokratiets og LO’s klassesamarbejdslinje og en antiimperialistisk og antifascistiske klassekampslinje.

Tangkrogen i Århus havde Helle Thorning-Schmidt som hovedtaler og fodboldspilleren Peter Graulund som hovedattraktion. Ifølge en begejstret rapporter lovede hun ‘gratis mad til børnene og tidsbank til de offentlige ansatte og mere frihed. Og frem for alt mere velfærd.
– Der er nok at tage fat på, og vi vil tage fat nu,« fortsætter hun slagordene, som nærmest råbes ud. Og hun lover århusianerne:
– I vil aldrig høre os kalde jer socialistiske ballademagere

I Århus er 1. maj-manifestationer samlet i Tangkrogen
Her fra APKs plads

Omkring 7000 deltog i Rød 1. maj mod fascisme og imperialisme i Munke Mose i Odense, som især samler byens kampvillige ungdom. Den arrangeres bl.a. af DKU (Kristian Dalgaard talte) og af Arbejderpartiet Kommunisternes Henning Paaske Jensen, der anklagede de herskende for at have sat uærlighed og bedrag i system for at føre krig indadtil og udadtil.
Her talte også Lars Fenger fra Christiania og formanden for Komiteen for et Frit Irak Sammi Ala’a om den styrkede modstandskamp i Irak og den manglende støtte til den fra en stor del af den ‘etablerede’ venstrefløj.

Fra Rød 1. maj mod fascime og imperialisme
Munke Mose, Odense

1. maj mod fascisme og imperialisme på Den Røde Plads ved Frimurerlogen i Fælledparken blev skæmmet af alvorlige problemer med lydanlægget, der førte til aflysning af flere bands optræden – bl.a. Naja Rosa (Naja Koppel).

Troels Riis Larsen fra APK forklarede, hvorfor det er akut nødvendigt at bruge arbejdernes internationale kampdag til at rejse modstanden mod fascisme og ímperialisme.

Desuden talte formanden for DKU Cathrine Pedersen: Vi vil ha’ ungdomshuse og fristeder – Vi vil ha’ fred og frihed – Lizette fra Christiania, Aja fra Budskab fra Græsrødderne, John Jakobsen fra Foreningen Oprør, og den herboende iraker Hind Al-Naimi Kjær, som gjorde status over de irakiske arbejderes situation og deres drømme, der er knust under besætternes støvler.

Først sent på eftermiddagen var lyden tilstrækkelig god til, at Highway Child kunne afslutte arrangementet musikalsk.

Senere drog en demonstration fra Fælledparken til Folkets Park i Stengade for at fortsætte protesten over rydningen af Ungdomshuset. Politiet smed tåregas mod demonstranter og syv blev anholdt, inden en fest, der varede det meste af natten, tog over.

Netavisen 2. maj 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne