1. maj mod fascisme og imperialisme

Af Troels Riis Larsen, APK
Tale holdt på Den Røde Plads, Fælledparken

Når vi i dag fejrer 1. maj under parolen Mod fascisme og imperialisme er det, fordi kampen mod både fascisme og imperialisme sjældent har været mere aktuel, mere akut og mere nødvendig.

Den danske regering har kastet os ud i de imperialistiske krigseventyr i Afghanistan og Irak. Krigene har kostet hundredetusinder af menneskeliv. Danmark har et væsentligt medansvar for de døde, for de mange uskyldigt fængslede, for torturen, for, at USA i dag bruger koncentrationslejre.

Som begrundelser nævnes kampen mod terror og civilisationernes sammenstød. Igen og igen fortæller den danske regering os, at det er for irakernes, afghanernes og muslimernes egen skyld, at vi besætter deres lande, plyndrer deres ressourcer og pådutter dem de vestlige, kapitalistiske værdier.
Det er imperialisme i praksis!

Når Venstrepolitiker og medlem af folketinget Søren Pind åbent erklærer, at imperialisme kan være nødvendigt, er det blot et udtryk for den kyniske og i bund og grund racistiske tankegang, der findes blandt de mest reaktionære borgerlige politikere.

Racistisk tankegang kan i særdeleshed findes i regeringens støtteparti Dansk Folkeparti. Søren Krarup, Mogens Camre og Morten Messerschmidt er kommet i modvind for at bl.a. at beskrive muslimske samfund som ”tabersamfund,” at sammenligne homoseksuelle med handicappede, og den ene af dem skal sågar have heilet offentligt og sunget nazisange.

Den racisme, der gennemsyrer højrefløjen, til tider skjult og til tider åbent, er en uundgåelig del af den imperialistiske tankegang. En tankegang, hvor den vestlige kultur har en særlig ret til at pådutte andre sine værdier og fjerne de værdier, som f.eks. den irakiske og afghanske befolkning alligevel ikke har fortjent.

Nogle gange påstår man, at værdierne er flotte ord som ytringsfrihed, som man påstår, ”tabersamfundene” vil tage fra os. I realiteten er det os, der er i fuld gang med at fjerne nogle mere konkrete værdier fra dem, nemlig olie ned i de store olieselskabers lommer.

Når alt kommer til alt, er den eneste undskyldning, den imperialistiske regering og dens støtteparti – Dansk Folkeforførelsesparti – giver os, at vi er bedre end de andre. Danmark går i krig, slår ihjel, udplyndrer, torturerer, fordi vi er et udvalgt folk med den rigtige kulturelle baggrund.

I gamle dage fortalte nazisterne, at den germanske race var et udvalgt folk. I dag er det fordi vi lever i en kristen civilisation, at vi er udvalgte.

Nazisme var den mest brutale form for fascisme, verden endnu har kendt. Desværre er nazismen og fascismen stadig populær blandt dele af den danske højrefløj, og fascismen har bredt sig ud i samfundet.

Fascismen er borgerskabets mest brutale våben i kampen for at knække vores drømme, vores håb om en bedre verden uden undertrykkelse, uden sult og krig. Fascismen i Danmark anno 2007 ses i terrorlovene, der har givet politiet og staten lov til at hekseforfølgelser af muslimer eller andre, der blot kunne tænkes at ytre en kritik af det danske samfund.

Politistaten er første skridt på vejen til fascismen, og rydningen af Ungdomshuset, hvor statens magtanvendelse har været så ekstrem, så brutal og så total, baner desværre vejen for fasciseringen af samfundet. Derfor er det vigtigt at alle progressive kræfter, folkelige bevægelser, græsrødder, velfærdsaktivister og krigsmodstandere står sammen og trækker samfundet i den anden retning. Det er nu, vi skal støtte ungdommens krav om retten til at vælge fremtiden – en fremtid, vi må og skal være klar til at kæmpe for. En socialistisk, antikapitalistisk fremtid.

Det begyndende ungdomsoprør skal støttes på alle måder. Vi vil ikke se parlamentariske svinestreger.

For når uret blir ret, blir modstand til pligt!

Netavisen 3. maj 2007