Ecuador: En rungende sejr for folket og venstrekræfterne

Af En Marcha

Ecuadors venstreorienterede præsident Rafael Correa vandt folkeafstemningen den 15. april om en ny grundlov med overvældende flertal. Ecuadors Marxistisk-Leninistiske Kommunistiske Parti kommenterer det sådan i deres ugeavis En Marcha nr. 1355

JA-sejren var knusende. 78 % af ecuadorianerne gav udtryk for deres ønske om forandring ved at bane vej for indkaldelsen af en grundlovgivende nationalforsamling, som nu vil komme i centrum for de forskellige folkelige og politiske organisationer.

Sammen med denne sejr for Ecuadors arbejdere og folk, for venstrepartierne og andre demokratiske og progressive kræfter, som førte kampagne for et Ja, indtrådte også højrefløjens nederlag, repræsenteret af den Kristelige Demokratiske Union, det Kristelige Sociale Parti, Det Patriotiske Samfund og PRIAN, handelsstandsforeningerne og de store kommunikationsmedier så som Teleamazonas, Telecentro, Gamavision, El Comercio og  El Universo, som gennemførte en omfattende og aggressiv anti-kommunistisk kampagne. Højre håbede i det mindste at vinde 20-25 % af stemmerne for et NEJ, for at kunne udråbe en ’sejr’ for at rokke ved legitimiteten ved indkaldelsen af den grundlovgivende forsamling. Nu hævder de kynisk, at de ikke føler det som et nederlag, og at de er en del af de kræfter, som ønsker forandring.

Folket stemte for at afskaffe en forfatning, som gør neoliberalismen til den officielle ‘udviklingsmodel’, men lige så snart resultatet var kendt, erklærede højrefløjen, at det er nødvendigt at nå frem til konsensus blandt alle de sociale og politiske elementer i landet for at udarbejde en forfatning, som vil tage hensyn til alles meninger – det vil sige som opretholder de begreber og juridiske konstruktioner, som forsvarer borgerskabets og imperialismens økonomiske og politiske interesser.

Der kan ikke være nogen overenskomst eller konsensus med bourgeoisiet og imperialismens repræsentanter. Folket har kæmpet for forandring og ønsker nu, at den grundlovgivende forsamling udarbejder et politisk charter, som vil skabe betingelser for at introducere dybtgående forandringer i Ecuador. For at dette skal kunne ske, må venstrefløjen og de progressive og demokratiske kræfter danne en flertalsrepræsentation i den grundlovgivende forsamling og spærre vejen for højrefløjen, som også ønsker at have sine repræsentanter i forsamlingen.

Oprettelsen af enhedslister, som kan forene repræsentanter for bevægelser, partier og organisationer, som slås for sociale forandringer, er helt grundlæggende. Det ville være en alvorlig fejl, hvis der med Ja-sidens knusende sejr kommer til at fremstå særstandpunkter, som undervurderer enhedens betydning og styrke, og som kunne splitte dem, som bør marchere og handle sammen i denne parlamentariske udfordring og i den grundlovgivende forsamling selv.

Vi må møde højrefløjen samlet og ikke tro, at det nederlag, den nu har lidt, betyder dens endelige død og begravelse.

Netavisen 24. april 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne