Når overvågning er hverdag

Kommunistisk Politik 8, 2006

Politiets efterretningstjeneste (PET) har fået en ekstrabevilling på 23 mio. kr. til at aflytte de såkaldte IP-telefoner, og med terrorpakken skal internetudbyderne gemme en liste (log) over vores færden på nettet fra september.

Selskaberne skal gemme oplysningerne i et år og stille dem ubegrænset til rådighed for politiet i forbindelse med terrorefterforskning, uden sikkerhed for domstolskontrol. I princippet har PET ret til at overvåge al kommunikation, herunder læse med på din e-mail og se med på dit webcam. At sikre dit privatliv mod den type af overvågning er tæt på umuligt.
Overvågningen af Internettet har antaget et foruroligende omfang, derfor har IT-Politisk Forening udgivet en CD, der kan hjælpe brugerne med at generobre privatlivet.

Før den almindelige angst paralyserer dig, skal du først vide, at statsmagtens folk ikke er alt for kloge. De har ikke ubegrænsede ressourcer eller er nationale helte, som Jan Guillous romanfigurer. Uærlighed er kendemærket ved de hemmelige tjenester.
Det egentlige formål med PET er at bekæmpe klassebevidste individer og organisationer. Til dette formål bruges indsamling af viden, samt rekruttering af civile informanter (stikkere), der kan forberede egentlige aktioner. Det kan være fra simple fyringer til provokatøraktioner, der kan sikre fængsling af strejkeledere. Længerevarende opperationer, der skal nedbryde den politiske linie er kendt i alle former, både via rekruttering til den socialdemokratiske fagforening og via direkte indblanding.
I Danmark er det ikke mange hemmeligheder, der er sluppet ud fra PETs politiske virke. Sidst var Anders Nørgaard-sagen i 1998, som bl.a. Kommunistisk Politik skrev en række artikler om. Både Anders Nørgaard og nogle af de journalister, der dækkede historien, begik selvmord inden en egentlig høring kunne gennemføres!

Overvågningssamfundet bliver hverdag

Teknikken til at beskytte sit privatliv mod store firmaer, kriminelle elementer eller statsmagten har en række fællestræk. Microsoft er den helt store spiller, og næsten alle nyere programmer fra dette og andre software-firmaer skjuler en unik kode i f.eks. et Word-dokument. Når du er på Internettet kan din computer genkendes ved hjælp af netkortets MAC-adresse og den IP-adresse, som du har fået automatisk fra din Internet udbyder. Computere er meget sårbare over for ”spionprogrammer”, der kan bruges til ubemærket at tage kontrol med din gøren og laden ved tastaturet. En mængde firmaer, inklusive Google,  beskæftiger sig med indsamling af viden om internetbrugere og videresalg til højestbydende. Selv simple hjemmesider tæller hits, og som standard kan man se,  hvem de besøgende var, hvilke hjemmeside de linkede fra, deres IP-adresse, styresystem og browser version.
Hver gang din Computer har været ude og surfe, er den blevet registreret flere hundrede gange. Efterretningsvæsenet har adgang til alle disse registre og står med en samkørsels-mulighed det ikke efterlader et tildækket sted. Når alt, hvad alle foretager sig, bliver betragtet som mistænkeligt, indtil det modsatte evt. kan bevises, så er overvågningssamfundet blevet hverdag.

Slet dine fodspor!

Den omtalte CD fra IT-Politisk Forening er et godt svar. Den politiske CD indeholder først og fremmest et helt Linux styresystem, der er forud installeret. Derudover indeholder den forskellige programmer, der gør det muligt at surfe og kommunikere, uden at politiet kan opsnuse de elektroniske fodaftryk. Det er blandt andet Macchanger, der udskifter MAC-adressen i netkortet, hver gang du starter, og Twinkle til kryptering af IP-telefonen.
Et af de centrale programmer er TorPark, som er TOR og browseren Firefox, så man kan surfe anonymt. TOR – The Onion Router – er et værktøj til Internettet, der oprindeligt blev udviklet af det amerikanske forsvar for at sikre deres hemmelige agenter mod at blive sporet.
Det er et krypteringsprogram til Internettrafik og en funktion, der sørger for at din færden bliver dirigeret igennem et antal specielle servere, så din oprindelige IP-adresse bliver skjult.
Da det blev kendt at besøg på hjemmesiden fra en sådan server var lig med militæret, blev det åbnet op for civilt brug. TOR virker ved at sende trafikken fra dig på en omvej gennem et netværk af servere, så din udbyder ikke kan se, hvem du snakker med. Derfor handler sikkerheden af systemet i høj grad om tillid til de folk, der driver de enkelte servere.
I Danmark findes ca. 8 servere, hvoraf kun halvdelen er relateret direkte til seriøse Linux brugergrupper. Torpak er gratis og kan startes op fra en USB-nøgle eller et andet hukommelseskort. Du kan derfor bruge anonym surfing fra arbejdspladsen eller Internetcafeen.
Selvom det er en del langsommere og lidt mere besværligt at sikre sig mod ubudne gæster i computeren, så er det en ubetinget pligt for alle engagerede borgere at tage forholdsregler mod terrorlovene.

BOKS
Den største Internetfare
– er dig selv

Internettet er et lidt forvirrende miks. Adgangen er via et apparat, der står hjemme i privaten, hvor du føler dig tryg, men nettet gør dit hjem til en del af en global teltlejr: Meget lidt er hemmeligt.
I en lille boks er det ikke muligt at komme rundt om alt, men her er den ultrakorte huskeliste over ting du kan gøre for at sikre dit privatliv og dine data.
1) Gør din computer sikker, bloker for virus, hackerangreb og uønsket reklame. Det handler om at du skal købe et program, f.eks. gennem din Internet-udbyder.
2) Skift kodeord (password) til den sikre slags: et du kan huske udenad, et der er en kombination af tal og bogstaver, et du skifter med jævne mellemrum, et til en tjeneste du bruger.
3) Sørg for at du er forberedt på at din Computer kan blive stjålet eller brænde sammen. Tag jævnligt en backup og krypter din harddisk.

Den lange udgave kan du læse på f.eks. www.getsafeonline.org

Annonce
Privatlivets Fred – CD til beskyttelse mod overvågning
Polippix er en CD, som man kan putte i sin computer, så man kan surfe anonymt og snakke på internettet via krypteret IP-telefoni.
www.prosa.dk.

Netavisen 15. april 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne