Politi under anklage

Kommunistisk Politik 7, 2007
Opdateret 28.03.2007

Der er mange beretninger om politivold under rydningen af Ungdomshuset og de efterfølgende dages protester og uroligheder. De færreste undersøges eller når videre. Statens voldsapparat slipper af sted med meget.

Nørrebrogade 1. marts 2007

Det seneste politioplyste tal på anholdte i forbindelse med kampen om Jagtvej 69 er ikke mindre end 852 personer (17. marts). Flere hundrede blev varetægtsfængslet, heraf mange mindreårige. Mere end 50 er stadig fængslede.

Meget få af historierne om politivold på gaden eller efter arrestationer bliver undersøgt, og endnu færre fører til anklager. Statsadvokaten har meddelt at han vil gå ind i nogle få – bl.a. i den rystende sag om en 17-årig, som blev
anholdt og gennembanket af civilt politi den 1. marts.

Også sagen om to unge mænd undersøges, der blev overfaldet og anholdt den 8. marts på Købmagergade efter en fredelig demonstration for Ungdomshuset. Denne episode blev optaget med mobilkamera og er blevet temmelig omfattende dokumenteret på tv. Endnu et par klager ligger på statsadvokatens bord.

Det er ofte vanskeligt at dokumentere politivold. Ikke alt bliver filmet. Ikke alle vover sig frem med kritik af deres behandling af frygt for konsekvenser.
Der er alt for mange eksempler på, at spinkle splejser er blevet dømt for at overfalde tre eller flere granvoksne politifolk på én gang.

Den 17-årige efterskoleelev Henrik Poulsen, der blev gennembanket af civilklædte betjente og truet med at blive kørt ‘i mosen’ på sin 17 års fødselsdag,
har overvundet sine betænkeligheder og er stået frem med anklagerne i en artikel i Politiken . Men få dage efter begivenhederne fortalte han sin historie anonymt (under navnet ‘Alex’) til DKU’s blad Fremad. Den har længe cirkuleret på nettet og blev trykt i det seneste nr. af Kommunistisk Politik og DKU’s dokumenation om Ungeren.

Politiken har bl.a. fundet frem til videofotografen Anders Pedersen, der overværede og fortograferede arrestationen:
”Han ser bilen komme kørende alt for hurtigt fra Købmagergade og følge efter en ung fyr. Men i tumulten får han ikke optaget klare billeder af anholdelsen, som foregår tredive meter væk.
På lydsiden af båndet kan man dog høre håndgemæng og bange råb fra Henrik Poulsen.
Det er, imens bilen er på vej væk, at en anden aktivist på stedet – Kasper, som ikke vil have sit efternavn frem– noterer bilens registreringsnummer.
Politiet har senere bekræftet over for Politiken, at registreringsnummeret tilhører en Ford Mondeo fra Rigspolitiet.”

Politiken-journalisten har også læst journalen fra Herlev Hospital, hvor Henrik opholdt sig på skadestuen det meste af næste dag, efter at være løsladt, stadig anklaget for hærværk:
“Af skadejournalen fra Herlev Hospital fremgår det, at han har en blodudtrædning ved højre tinding og er øm ved berøring i begge tindinger. Der er et sår på hans næseryg, og næsen er hævet. Han er øm i den øvre ryg, og han har fået et sår på højre skulder gennem tøjet.
Den 01.03.07 slået i ansigt og ryg, angiveligt med knippel, står der som forklaring på skaderne øverst på skadeanmeldelsen fra skadestuen.”

I TV2-Lorry (16.03) åbnede statsadvokat Karsten Hjorth døren på vid gab til at frifinde politifolkene, der torturerede Henrik Poulsen, da han erklærede, at
han blev nødt til at afvise sagen, hvis der ikke var vidner til mishandlingen i den civile politibil, som det nu er erkendt tilhører Rigspolitiet.
– Så vil det være påstand mod påstand, når der ingen vidner er, sagde Karsten Hjorth. Det ligner en direkte opfordring til politifolkerne om at afgive falske forklaringer.

Men der er vidner. Efter avis- og TV-omtale har flere meldt sig. Fra en lejlighed på Kultorvet så Jesper Trolle Rohde og hans kæreste Sandra Mouritzen den 17-årige Henrik få prygl, skriver Politiken (29.3). Deres forklaring stemmer fuldstændig overens med Henriks og andre vidners.

– Drengen kommer løbende, med den sorte bil efter sig. Da han tager tilflugt i en port, stopper bilen, og tre betjente springer ud. Jeg kan ikke se, da de får fat på ham på grund af gadens smalhed. Men jeg kan høre ham råbe panikslagent på hjælp, og trygle betjentene om nåde, siger Jesper Trolle Rohde bl.a.

Sandra Mouritzen giver denne beskrivelse:
– De tager fat i ham, og slår ham. De slår ham også, imens de fører ham væk og hen til bilen. Jeg ved ikke hvor mange gange, men det var i hvert fald uden stop. Det var meget voldsomt, og jeg var ret chokeret. De slog på den øverste halvdel af hans krop, på ryg, nakke og i hovedet. Jeg så ham på intet tidspunkt gøre modstand.

Hvad venter statsadvokaten på? Her er der kke tale om påstand mod påstand, men videooptagelse, lydbånd og uafhængige øjenvidneskildringer af et barbarisk overfald. Hvorfor er betjentene ikke blevet suspenderet, mens sagen undersøges? I retssikkerhedsmæssig forstand må det konstateres, at Danmark er en bananrepublik. De tre civilstrøæmere fra Rigspolitiet er uden tvivl skyldige i en grov forbrydelse, der skal straffes med afskedigelse og fængsel.

Hvad venter TV-kanalerne og de andre store aviser end Politiken på? Sagen om Henrik Poulsen er en kæmpesag – og bortset fra TV-Lorry har den ikke været omtalt i de største massemedier, der ellers trives med billeder af politivold – fra udlandet.

Fysisk vold og grov psykisk terror: Der var system i det fra dag 1. Det var ikke tilfældige og uheldige episoder hos et overtræt og overbelastet politikorps.
Ikke mindst teenagere blev ramt.

Bagefter fik alle de kampglade betjente, der deltog i urolighederne omkring Ungdomshuset, tilbudt akut psykologhjælp. De mishandlede og fængslede børn og unge kan se frem til straf.

Politikens historie om Henrik

17-årig anklager politiet for vold efter Nørrebro-uro

Vidner så teenager blive pryglet af politiet

DKUs DOKUMENTATION (med Henriks (‘Alex’) historie)
Kampen om Jagtvej 69. Krigen mod den københavnske ungdom (pdf)

Alex’ historie på www.dku99.dk
Tillykke med dagen! En personlig beretning fra 1. marts 2007

Netavisen 26. marts 2007Opdateret 29. marts 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne