8. marts: Så vigtig som nogensinde

Det er en plastisk illustration af situationen for kvindekampen i dag, at selve fødestedet for dens internationale kampdag 8. marts – huset på Jagtvejen 69, København N – er blevet jævnet med jorden.

Kvindernes kamp for ligestilling og frigørelse skal undertrykkes, glemmes, fjernes fra det politiske landkort. Og alligevel er kvindekravene vigtigere end nogensinde. Internationalt er det kvinderne, som rammes hårdest og lider mest under sult, analfabetisme, økonomisk og seksuel udbytning og undertrykkelse.

Og alligevel ser vi kvinder over hele verden kaste sig ud i kamp ikke bare for særlige kvindespørgsmål, men i den generelle politiske kamp mod imperialisme og krig, mod national og social undertrykkelse. Kvindekampen er en del af klassekampen, og palæstinensiske og irakiske kvinder tager del i modstanden mod besættelsesmagterne. I Danmark er unge kvinder i stort tal gået ind i forsvaret for Jagtvej 69, fordi det har været et fristed for den stadig mere altomfattende fornedrende kønsmæssige og seksuelle undertrykkelse.

I den herskende klasses selvforståelse er Danmark et foregangsland for kvindernes ligestilling. Men der er meget langt til ligestilling, og endnu længere til kvindernes frigørelse, som kun kan realiseres i et socialistisk samfund.

Ligeløn er indført ved lov, men aldrig i praksis. Kvindernes løn ligger på ¾ dele af mændenes. Kvinderne har de dårligste arbejdsforhold, ringeste pensionsordninger og rammes hårdest af de omfattende velfærdsnedskæringer i den offentlige sektor.

Den 8. marts blev indstiftet som arbejderkvindernes kampdag. Den vil bestå så længe der stadig eksisterer undertrykkelse og ulighed.

Se også
Jagtvej 69 og Kvindernes Internationale Kampdag

8. marts 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne