Tillykke med 15 året for det danske nej til EU

Af Folkebevægelsen mod EU

– Tillykke med 15 året for det danske nej til EU

– Det danske folks nej til Maastricht-traktaten var et vendepunkt i dansk EU-historie. Nejet viste, at den danske befolkning ikke ønsker, at Danmark skal være del af en EU-stat. Et spørgsmål, der er ligeså aktuelt i dag, som for 15 år siden, udtaler Ditte Staun fra Folkebevægelsen mod EU.

Den 2. juni 1992 stemte et flertal af danskerne nej til Maastricht-traktaten. En traktat, der gjorde EF til EU. I 1993 blev der dog gennemført en ny folkeafstemning om den samme traktat, men Danmark fik undtagelser angående euroen, EU’s militær, EU’s politi og retspolitik og unionsborgerskabet. I år 2000 blev danskernes nej til euroen endnu en gang bekræftet.

– Det var meget værdifuldt, at danskerne stemte nej til Maastricht-traktaten for 15-år siden. Folkeafstemning viste, at danskerne ikke ønsker nogen EU-stat med militær, valuta og et EU-politikorps. Vi ønsker et samarbejde med de andre lande, men ikke en union, der svækker det danske folkestyre og som på mange andre måder er skadelig f.eks. for ulandene og miljøet, udtaler Ditte Staun, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU,

– På trods af EU-tilhængernes manipulerende afstemning i 1993 er der dog god grund til at ønske hinanden tillykke med resultatet for 15 år siden. Det var et vendepunkt i dansk EU-historie, og den afstemning har sikret Danmark væsentlig selvbestemmelse inden for områder, der er meget afgørende for Danmark. Med planerne om en ny EU-traktat er spørgsmålet ikke blevet mindre end for 15 år siden. Men afstemningen den gang viste, at folket tænker selvstændigt, og det giver håb for fremtiden, siger Ditte Staun.

Netavisen 2. juni 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne