Ritt Bjerregård! Er der nogen hjemme?

Kommunistisk Politik 23, 2006

Ritt Bjerregård skal presses til at sikre Ungdomshuset – eller presses ud!

Det er nu, Ritt Bjerregård og flertallet ’til venstre’ i København skal på banen og sikre, at Ungdomshuset på Jagtvej forbliver et centralt samlingspunkt for den københavnske ungdom.
– Siden starten af 1980’erne har det været fristed for alternative kulturer i København. Det er et sted med et højt niveau af brugerdemokrati og mange forskellige aktiviteter, som ikke findes andre steder. Det er helt unikt og udsprunget af hårdt arbejde gennem mere 25 år – i virkeligheden mere end 100 år, siger 3F Ungdom meget rammende på en støtteplakat, der i øjeblikket dukker op over hele byen.

Der er i øjeblikket nogle ugers stilhed før stormen, efter at en domstol på politiets egen begæring udsatte rydningen af huset til efter jul. Politiet skønnede ikke uden grund, at et angreb på Huset og dets unge beboere omkring den oprindelige tidsfrist den 14. december ville udløse voldsomme kampe i de københavnske gader – og helt og aldeles spolere både julehygge og julesalg på centrale pladser.

Derfor er politiets felttog på den skingrende gale kristne sekt ’Faderhusets’ vegne udsat til det nye år. Det er tid nok til at finde en politisk løsning, hvis ellers det politiske flertal på Københavns rådhus med overborgmesteren i spidsen, som erklærer, at de ønsker en sådan, nu også rent faktisk vil det.

Der er i første omgang – vist nok på politiets initiativ – aftalt et møde mellem politiet, overborgmester Ritt Bjerregård og Fonden Jagtvej 69 (der tidligere har givet et generøst tilbud til den rabiate kristne sekt om at købe huset, hvilket den afviste), som Ungdomshuset er inviteret med til.
De unge har sagt ja til at komme. I en pressemeddelelse siger de:
– Der vil ikke være tale om forhandlinger med politiet. Vi tager til mødet for at slå fast, at Ungdomshuset bliver på Jagtvej 69, og at kommunen har et ansvar for, at der findes en politisk løsning nu.

Stor og voksende støtte

Støtten til Ungdomshuset er stor og stadig voksende, efterhånden som københavnerne finder ud af, at der er tale om et attentat på en vigtig kulturinstitution gennem mere end 100 år og et reaktionært angreb på byens unge, som manipuleres af rabiate højrekræfter med tilknytning til Dansk Folkeparti og andre ekstremister som den pro-zionistiske provokatør Moses Hansen.
’Faderhuset’ er i dele af medierne blevet fremstillet som en uskyldsren og from gruppe kristne, men afsløres som både kyniske spekulanter og udbyttere af troende som billig arbejdskraft og som et dansk tilskud til den internationale kristne fundamentalisme af amerikansk aftapning.

Og selvom medierne i årevis har behandlet Ungdomshuset og dets brugere som ’stenkastende autonome’, er et flertal af byens borgere godt klar over, at der et tale om aktive og kulturskabende unge, der har ret til et sted – og i øvrigt er en del af en lang og hævdvunden tradition for ungdomshuse i København.

Den voksende støtte giver sig både udtryk i forskellige initiativer såsom udgivelsen af en støtte-cd, udtalelser fra faglige og politiske kræfter som bl.a. LO-Storkøbenhavn og underskrifter og hjemmesider for bevarelse af huset. Den har samtidig manifesteret sig i, at masser af bands, forfattere og andre kunstnere har sluttet sig sammen om Ungdomshuset i et overflødighedshorn af arrangementer: støttekoncerter, forfattermarathon og meget andet.

Så er det nu!

De borgerlige politikere fra Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative har alle givet udtryk for, at det ikke kan gå hurtigt nok med at få lukket Ungeren – men de udgør et klart mindretal. Nøglen til at løse situationen ligger hos Ritt Bjerregård, socialdemokraterne og venstrefløjen i borgerrepræsentationen. Indtil videre har Ritt Bjerregård imidlertid afvist at gå ind i en løsning under henvisning til ’rettens afgørelse’ (dvs. ’Faderhusets’ ejendomsret) og lignende, som er juristeri og ikke politik.

Da Ritt Bjerregård blev valgt som Københavns førstedame, var det i et klokkeklart fravalg af den borgerlige kandidat Søren Pind, som har opgivet ethvert håb om at ’erobre’ København. Hvis Ritt Bjerregård og hendes socialdemokratiske fæller ikke kender deres besøgelsestid og er med til at sikre, at Ungdomshuset bli’r, vil det blive meget dyrt for dem.
Så vil det blive Ritt og partifællerne, der vil blive presset ud.

Netavisen 12. december 2006