Finsk parlament trodser flertal for folkeafstemning

Af Folkebevægelsen mod EU

– Det er en tragedie for demokratiet, at Finlands Rigsdag i dag ratificerer EU-grundloven – uden at have spurgt befolkningen til råds, udtaler Jesper Morville fra Folkebevægelsen mod EU

Ratificering af EU-grundloven (”Traktat om en Forfatning for Europa”) står i dag på dagsordenen i parlamentet i EUs nuværende finske formandsskabs eget parlament, hvor der tegner sig et klart flertal.

– Alle opinionsmålinger viser, at over 70 pct.af Finlands befolkning er imod, at forfatningsforslaget vedtages uden at befolkningen har haft mulighed for at debattere det og tage stilling til det ved en folkeafstemning. At ignorere dette folkekrav er udtryk for en uhørt arrogance fra den politiske elites side, udtaler Jesper Morville, som er formand for det internationale udvalg i Folkebevægelsen mod EU og koordinator i det internationale EU-kritiske netværk TEAM.

I en hilsen til dagens finske protestdemonstrationer har han på vegne af Folkebevægelsen sendt en hilsen, hvor han bl.a.påpeger det dybt problematiskei at se bort fra demokratiske afgørelser, som sidste års folkeafstemninger i Frankrig og Holland der i følge EUs egne regler betyder, at forslaget er bortfaldet.

– EUs forfatningsforslag vil, om det gennemføres på trods af de folkelige afvisninger, betyde dybtgående ændringer i EUs måde at fungere på. Det fastslås således, at EU-love altid skal gå forud for et medlemslands egne love (Artikel I-6). At umyndiggøre et lands befolkning på det sæt, uden overhovedet at have spurgt den til råds i en folkeafstemning, er ligeledes et dybt problematisk angreb på demokratiet, siger Jesper Morville.

———————————————


Hilsen fra Folkebevægelsen mod EU:

Til demonstrationen i Helsinki mod den finske rigsdags ratificering af EUs forfatningsforslag:

Det er en tragedie for demokratiet, at Finlands Rigsdag i dag ratificerer EU-forfatningen – uden at have spurgt befolkningen til råds.
EUs forfatningsforslag er allerede ved folkeafstemninger i Frankrig og Holland blevet nedstemt med store flertal. Forslaget dermed faldet. At se bort fra klare demokratiske afgørelser er dybt problematisk.

Alle opinionsmålinger viser, at over 70 pct.af Finlands befolkning er imod, at forfatningsforslaget vedtages uden at befolkningen har haft mulighed for at debattere det og tage stilling til det ved en folkeafstemning. At ignorere dette folkekrav er udtryk for en uhørt arrogance fra den politiske elites side.

EUs forfatningsforslag vil, om det gennemføres på trods af de folkelige afvisninger, betyde dybtgående ændringer i EUs måde at fungere på. Det fastslås således, at EU-love altid skal gå forud for et medlemslands egne love (Artikel I-6). At umyndiggøre et lands befolkning på det sæt, uden overhovedet at have spurgt den til råds i en folkeafstemning, er ligeledes et dybt problematisk angreb på demokratiet.

Forfatningsforslaget øger militariseringen af EU stærkt. I Artikel I-4.3 “forpligter medlemslandene sig til gradvis at forbedre deres militære kapacitet”. Finlands mangeårige neutralitetspolitik har givet landet en enorm betydning og prestige internationalt. At denne politik, som nyder en stor opbakning i befolkningen, nu skal forlades til fordel for permanent oprustning af et EU-militær, betyder et enormt tilbageslag for både freden og demokratiet.

I den danske Folkebevægelse mod EU sender vi vores varme hilser til dagens demonstration imod den finske regering og rigsdags udemokratiske adfærd.
I de nordiske nej til EU -organisationer vil vi samarbejde med vores finske partnere om fortsat at kæmpe for demokratiet, for freden og for et nært, demokratisk samarbejde mellem selvstændige nationer i hele Europa.

Det samme vil det europæiske netværk TEAM, The European Alliance of EU-critical Movements. TEAM samarbejder allerede med europæiske demokrati- og fredsbevægelser. disse netværk vil yderligere styrkes af dagens nye eksempel på EU-projektets sande og udemokratiske karakter.

Netavisen 1. december 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne