Tjekkisk regering lægger udemokratisk linje i EU

Af Ditte Staun, Folkebevægelsen Mod EU

– Regeringen ønsker både at begrænse den borgerlige præsidents kritik af EU og forbyde et kommunistisk ungdomsforbund. Det er en klar og faretruende krænkelse af demokrati og ytringsfrihed i et af EU’s indflydelsesrige medlemslande, udtaler Ditte Staun fra Folkebevægelsen mod EU.

For to uger siden blev Tjekkiets Kommunistiske Ungdomsforbund opløst og forbudt af landets indenrigsministerium, fordi det i dets program vil arbejde for at erstatte privat ejendomsret til produktionsmidlerne med kollektiv ejendomsret. 

– Jeg finder det dybt bekymrende for demokratiet, at Tjekkiets regering opløser en organisation, blot fordi den ikke kan lide dens   målsætning. Forskellige holdninger til privatisering og kollektiv ejendomsret er naturlige i enhver demokratisk stat, udtaler Ditte Staun, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– At denne udvikling finder sted i netop Tjekkiet er faktisk overraskende. Landet havde før mange andre europæiske lande et solidt demokrati allerede i mellemkrigsårene, men desværre ser det anderledes ud i dag, hvor regeringen også har forsøgt at begrænse præsidentens kritisk af EU . Disse eksempler viser, at den tjekkiske regering har svært ved at forstå begreberne demokrati og ytringsfrihed.

Jeg opfordrer derfor Danmarks regering til at tage sagen op i Europarådet og i en samtale med den tjekkiske ambassadør, udtaler Ditte Staun, der også er cand. scient. pol. og medlem af Det Radikale Venstre.
– Folkebevægelsen mod EU har aldrig haft høje tanker om demokratiets trivsel i EU. Men det giver kun anledning til yderligere bekymring, når regeringen i et af EU’s indflydelsesrige medlemslande ønsker så markante indskrænkninger af demokratiet og ytringsfriheden, samtidigt med at unionen får stadig mere magt.

Se også

Forbudt at være kommunist i Tjekiet

Netavisen 21. november 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne