Schiller Instituttet og LaRouche

Dybest set er næsten alle ulykkerne 68-oprørets skyld! Med kernekraft og en sund ånd i et sundt legeme vil LaRouche-bevægelsen genindføre de klassiske dyder.

Det danske dialogcenter er ikke i tvivl: Lyndon LaRouche er en amerikansk millionær og tidligere trotskist, som gik over på den yderste højrefløj og lavede sin egen politiske ideologi, en bizar sammenblanding af konspirationsteorier og elementer af fascisme. I Danmark er han repræsenteret af Schiller Instituttet.

Den tysk-amerikanske organisation Schiller Instituttet (SI) er kommet på banen igen i Danmark gennem de sidste par år, ikke mindst med opstillingen til kommunalvalget 2005. Siden er de blevet mere aktive ved demonstrationer og i andre græsrodspolitiske sammenhænge, som de ikke hører hjemme i.

Organisationen præsenterer sig politisk på en traditionel republikansk linje. De vil helst ses i selskab med præsidenter tilbage til den amerikanske selvstændighedsbevægelse.

På enkelte politiske spørgsmål har de sære særstandpunkter, som der gøres ekstra meget ud af: Mere atomenergi og mere moderne infrastruktur.

På spørgsmålet om Bush-regeringen er de nærmest hadefulde og har umiddelbart en antiimperialistisk holdning. Deres forhold til 68-oprøret, ” rock, narkotika og sex-kultur ” og andre moderne fænomener er til gengæld på linje med de sorteste præsteskoler.

Verden på hovedet

”USA er stadig den eneste nation til dato, der succesfuldt har været i stand til at gå imod de private finansielle interesser, der stod bag det britiske imperium. Interesser, der stadig kontrollerer det meste af verdens finansielle politik den dag i dag. På trods af, at disse finansielle kredse i lange perioder har styret USA’s økonomiske politik, og netop nu gør det gennem sine lakajer Cheney og Bush, er det tidligere i den amerikanske historie lykkedes USA at vriste sig fri af denne kontrol på afgørende tidspunkter.”(SI)

Deres store had til Bush skyldes altså, at han er stråmænd for englænderne! Organisationen taler om den forestående økonomiske krise og USA’s bankerot som økonomisk og militær supermagt, men de anslår en dommedagsstemning og synes, at det vil være en katastrofe for hele verden. Heldigvis er de forpligtet til at arbejde for, at vi – menneskeheden – skal overleve denne krise.

Deres filosofiske grundlag er ”religiøst” monoteistisk. De fremhæver, at de ikke en religiøs bevægelse, men ikke desto mindre er deres verdensbillede slet ikke materialistisk – der findes en højere orden så at sige. De fremhæver Platon som det, der kommer tættest på deres filosofiske grundlag.

Organisatorisk er en tysk-amerikansk ”verdensbevægelse”. Den virker som en relativt lille og ikke særligt dyrt påklædt gruppe. De udgiver en amerikansk avis, der kommer en gang imellem, nogle hjemmesider og et par magasiner. Der er ikke nogen valgt leder, men man har til gengæld ”den største nulevende amerikaner” Lyndon LaRouche, 84 år gammel. Det er hans skrifter, taler og organisatoriske ideer, der driver værket.

Den amerikanske www.publiceye.org har en hel afdeling om manden, der har stillet op til præsidentvalg gennem 30 år. Fascistisk demagog er hans korte skudsmål, og en række artikler kommer rundt om hans ideer om at skabe et ”Republican Labor Party”. I Danmark stillede bevægelsen op ved kommunalvalget i 1985 under navnet Det Europæiske Arbejderparti, EAP.

Siden begyndelsen af 90’erne har LaRouche-bevægelsen promoveret en slags falsk progressiv politik. De opponerede imod golfkrigen, var kritiske over for dødsstraffen, forsvarede social velfærd og civile rettigheder. Men deres underliggende politiske filosofi er baseret på konspirationsteorier. LaRouche og hans tyskfødte kone Helga Zepp-LaRouche leder deres politiske bevægelse fra hovedkvarteret i henholdsvis Leesburg, Virginia, og Wiesbaden, Tyskland.

Netavisen 21. november 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne