En bitter konflikt er startet

Kommentar

De mange strejkende i Århus stemte for organiseret tilbagetrækning, efter vedtagelsen af budgettet for 2007. Nu står fronten ikke ved Rådhuset, men ved byggelegepladser, ældrecentre, Åby bibliotek og de mange andre lokale sociale og folkelige tilbud der skal lukke inden jul.

I over et år har politikerne i Århus holdt kæft med deres planer for prioriteringen af økonomien. Under valgkampen 2005 var det kun de konservative der stemte imod budgettet med den begrundelse at det var baseret på løgn, bedrag og valgflæsk.

Den skjulte dagsordenen bag budgetlægningen har bl.a. været byudvikling. Man fortæller os at byerne i Danmark skal konkurrerer om erhvervslivets og velhavernes gunst. ”Kom og bo hos os, der er lave skatter, motorveje, finkultur, og lystbådehavn.”

Som i mange andre byer er det løgnagtige og korrupte byråd er drevet af en kombination af storhedsvanvid og inkompetence. Det såkaldte fodboldhold i Århus er et tydeligt billede på hvad man får ud af at kaste millioner efter middelmådighed: AGF rykkede ned i 1. division fra Superligaen i sommers og tillader blandt sine fans en gruppe organiserede højrerabiate voldsbøller.

Den liberale tidevandsbølge betyder ikke kun mere privat virksomhed på bekostning af den offentlige service. Det betyder først og fremmest organiseret ulighed.

Den indledende kamp, (der for alvor tog fart med udsendelsen af prioriteringskataloget den 15. maj 2006) med underskriftindsamlinger, demonstrationer, støttekoncerter, stormøder, debat i medier, høringssvar og fem minutters audiens hos økonomiudvalget, rykkede ikke et komma.

Fra byrådet hørte man ingen argumenter, ingen logik, intet valg, intet demokrati. Den seneste måneds blokader og strejker har givet i indblik i virkeligheden og har været et drag over nakken til den fagbevægelse der altid har været krybende villig til at indgå i forhandlinger om omstruktureringer og nedskæringer. De kommende måneder vil konflikten uden varsel blusse op igen, når den socialdemokratiske borgmester Nicolai Wammen forsøger at føre budgettet ud i livet.

Se også:

UFFE LOUISE OG NICOLAI

Netavisen 7. oktober 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne