Fantastisk succes for aktionsdagen i København

   
Forældreblokade af børnehaven Kongerosen på Vesterbro

Den store aktionsdag den 3. oktober ved folketingets åbning satte sit præg på København fra tidligt om morgenen. Langt over 400 ud af godt 500 børnehave og vuggestuer var lukkede – og en lang række gymnasier aktionerede. Talrige demonstrationer bevægede sig i løbet af dagen gennem byen – pædagoger, forældre, gymnasiaster, pædagogstuderende, christianitter og mange andre.


Protest på Rådhuspladsen

Kl. 14.30 samledes titusinder af aktionerende voksne og masser af børn sig på Rådhuspladsen i København, der hurtigt blev fyldt op i en protest mod de konkrete nedskæringer på daginstitutionsområdet, der i årevis er barberet, og også i år sparer mere, bl.a. på vikarerne.

Forliget skal endeligt vedtages torsdag den 5. oktober – hvor der atter vil blive demonstreret.

Kl. 16 overtog det store fællesinitiativ ‘Velfærd til alle’ scenen.Naja Koppel på scenen

Det indledtes musikalsk af Naja Koppel med band, som fra starten rev hele pladsen med på Bob Dylans Blowing in the Wind, og fortsatte med hendes egne sange, den sidste dedikeret til hendes nyligt afdøde far. Naja er datter af Annisette og Thomas Koppel.
– Jeg ved Thomas ville have været her i dag og spillet for jer alle sammen, sagde Naja, som også opfordrede til kraftig støtte til Christiania og det truede Ungdomshuset.

Det fulgtes af taler af John Jakobsen, formand for stilladsarbejderne i København og af Rosa Lund, formand for DGS og populær talskvinde for ‘Velfærd til alle’. Hvad de havde at sige, blev modtaget med bragende bifald …

Skyerne hang lavt over byen – men det blev kun til en enkelt byge under eftermiddagens demonstration

Fed rap begejstrede …

.. og Lars Grenaa, den udskældte faglige sekretær i PLS (Pædagogstuderendes LandsSammenslutning) fik stormende bifald, da han sagde:
– Kære Anders, det er dig der lyver. Først løj du om Irak og nu lyver du om velfærden …

Lars Grenaa konkluderede:
– Vi kan ikke nøjes med at arbejde regeringen ud af kontorerne – vi bliver også nødt til at demonstrere regeringen ud af kontorerne!

Læs hele talen her

Demonstrationen gik fra Rådhuspladsen til Christiansborg for at aflevere budskabet til landspolitikerne …

En realistisk vurdering er, at 50-60.000 mennesker tog aktiv del i den store demonstrationsdag i København – en fantastisk succes!


Se også

Mellem 20 og 30 tusinde på gaden i Århus

Netavisen 4. oktober 2006