Politiprovokation mod Ungdomshusdemo

Weekendens omfattende manifestationer for bevarelse af Ungdomshuset på Jagtvej indledtes med gigantfest og stordemo – mens en politiprovokation med 263 (!) arresterede greb ind i den planlagte afslutning søndag med en Reclaim the Streets-gadefest.

Se reportage fra den store demo lørdag –
www.localeyes.dk

Det truede Ungdomshus på Jagtvejen støttes massivt af den københavnske ungdom. Den vil ikke finde sig i, at huset overdrages en forstyrret højreorienteret og fundamentalistisk religiøs gruppe. Ungeren har fungeret som kulturelt og politisk rugested for mange årgange af unge – og det skal den blive ved med. Weekendens aktiviteter skulle synliggøre støtten til Ungdomshuset og viljen til at kæmpe for det.

Fredag aften deltog over 2000 i en gigantisk støttefest i huset, og lørdag gik den største demonstration i Ungdomshusets historie med over 3000 deltagere fra Jagtvej til Christiania – fredeligt og farverigt.

Se billederne fra demoen lørdag
nathue.dk

Søndag eftermiddag skulle der være fredelig gadefest – Reclaim the Streets – som så ofte før.
Politiet ville det anderledes. Det havde med et kæmpeopbud af mandskab og materiel forberedt en af de helt store anholdelsesaktioner i et forsøg på at fremstille brugerne af Ungdomshuset og deres støtter som voldelige ballademagere. Da en flok på under tusind gik fra Skt. Hans Torv op mod Dronning Louises Bro for at gå til den indre by i København, blokerede politiet Nørrebrogade. Derfor søgte festen ind gennem den ‘sorte firkant’ mod Åboulevarden, hvor den blev angrebet fra flere sider af politiet. Blandt andet blev biler kørt direkte ind i mængden. Ifølge Ungdomshusets hjemmeside kom flere alvorligt til skade.


Reclaim the Streets stoppes på Dronning Louises Bro
Tohundredeogtreogtreds unge, der ønsker et kulturelt åndehul,
bliver masseanholdt – for hvad?

Politiet blev IKKE angrebet. Da Reclaim the Streets opdagede at Dronning Louises bro var spærret vendte man simpelthen om. I Rantzausgade ved Åboulevarden gennemførte politiet en masseanholdelse. Et større område blev spærret af politiet på alle sider, så deltagerne ingen mulighed havde for at komme væk. Stort set alle blev tvunget til at sætte sig ned, anholdtes og transporteredes senere væk i mindst seks store politibusser. Erfarne demonstranter har ikke i flere år set et lignende opbud af politikøretøjer.

– Folk var selvfølgelig sure, da de blev beordret til at sætte sig ned, siger Marie, en af deltagerne i en gadefest, der udviklede sig mindre skægt end planlagt. – Politiet gjorde flittigt brug af stavene. Der var mange, der blev slået.

Politiet bilder offentligheden ind, at det var Ungdomshusets støtter, der ønskede konfrontation og vold. Det er totalt usandt. Der var lagt op til en fredelig fest – og kun politiets planlagte provokationer, som omfattede påkørsler, knippelbrug og massearrestationer fik deltagerne til at reagere vredt. Det er baggrunden for reaktionerne i gaderne.

Som det hedder på Ungdomshusets hjemmeside:
– I dag udviklede en demonstration sig da politiet angreb det der ellers skulle have været en gadefest. De udtaler til pressen at vi kastede sten og flasker mod dem – det er løgn. Hvis vi ønskede at angribe politiet, så havde vi gjort det i går hvor vi var 3000 mennesker, og så havde vi haft mere grej med.
– Ungdomshuset ser de begivenheder der udvikler sig netop nu som en reaktion på, at politikkerne har reageret så sent og at situationen fortsat ser ud til at være i hårknude.

Folk er frustrerede. Vi har slidt og slæbt for at skabe Ungdomshuset. Vi er mange, der er rasende over, at vi overhovedet står i den her situation. Og når politiet så angriber os, når vi prøver at skabe opmærksomhed om problemet, så er der nogen der slår igen. Det er ikke mærkeligt.

Politivold og massearrestationer vil aldrig være en løsning. Nu må de kommunale politikere, der har skabt kaos’et omkring Ungdomshuset, på banen igen – og sikre at de unges berettigede krav og ønsker om Ungerens overlevelse bliver hørt.
Signalet er klart: Trods politivold og provokationer vil Københavns unge ikke acceptere en nedlæggelse af Ungdomshuset.

DKU – Danmarks Kommunistiske Ungdomsforbund – siger i en pressemeddelelse:
– Det kræver en reaktion. Når de går til angreb, må vi stå sammen og stoppe dem. Derfor opfordrer DKU alle til at kæmpe sammen med Ungdomshuset,.mod politiets brutalitet og politikernes forræderi.

Se hele pressemeddelelsen
Gadefest angrebet af politiet – men Ungeren blir!

Se mere på
www.ungeren.dk

Se også

Ungeren: ‘Vi bliver i huset’

‘Sagen’ om Ungeren

Netavisen 24. september 2006