Randers: Støtte til besparelser Skrot sparekatalog og velfærdsreform

Socialdemokratiet, fagbevægelsen og venstrefløjen i Randers stod sammen lørdag den 9. september på byens torv. Der var fuld opbakning til kommunens politik, med den kommende borgmester for Ny Randers kommune Henning Jensen Nyhuus (S) som hovedtaler.


Henning Nyhuus taler Randers 9. september 2006

Han satte den alvorlige mine for mødet med ordene:
“Vi er nødt til at lave et budget og gennemføre nedskæringer, ellers bliver vi sat under administration af indenrigsministeriet, og det er der ingen, der ønsker. Det er frustrerende, især når det lige er de svage områder som børn og ældre, der rammes.”

Just hjemkommet fra et spareseminar med sine byrådskolleger udtalte han, at det var et enigt byråd, der stod bag beslutningen om, at Ny Randers kommune skal spare over 100 millioner kroner, nærmere 160 millioner.

BUPL, FOA, SF m.fl. appellerede til de fremmødte vælgere om at sætte krydset rigtigt ved næste folketingsvalg. Beboerlistens Bjarne Overmark, kommende formand for Børne- og Ungeudvalget, bedyrede, at der aldeles ikke var enighed i byrådet om besparelserne. De kommende uger vil vise, om Nyhuus eller Overmark fortæller sandheden.

Arbejderpartiet Kommunisterne, Randers, uddelte følgende udtalelse ved demonstrationen:

På talerstolen står Henning Jensen Nyhuus, den kommende borgmester i Randers storkommune. Han vil forsøge at overbevise os om, at det er nødvendigt at spænde livremmen yderligere ind, at det er nødvendigt, at der skal skæres voldsomt ned på resterne af velfærden i den nye kommune. Han vil blive støttet af Beboerlisten, som før havde et slogan om at gå til kamp mod de forenede nedskæringspartier i Randers Byråd. LO Randers har taget initiativ til demonstrationen og støtter samtidig op om disse talere og deres politik.

Socialdemokraterne gik til kommunalvalg på bedre service til de svageste. SF og Beboerlisten samt LO Randers støttede op om Jensen Nyhuus.

Man udarbejdede dengang et dokument for en anden politik end Venstres. I stedet for at tage fra den almindelige borger og overføre penge til de allerrigeste ville man tværtimod samles om en anden politik . Man må formode at denne anden politik ikke ville være en nedskæringspolitik. Men at Beboerlisten i dag forsvarer de grove nedskæringer, der foretages de kommende år, må siges at være et totalt kursskifte fra den side. Fra at være det bedste værn mod medskæringspolitikerne i Randers er listen hoppet med på nedskæringsvognen. Beboerlisten har nu påtaget sig at administrere de kapitalistiske nedskæringer.

Socialdemokratiet står for sociale nedskæringer. Socialdemokratiet støttede jo også Fogh-regeringens og Pia Kjærsgaards ”velfærdsreform”. En støtte til Socialdemokratiet er derfor i sidste ende en støtte til det borgerlige Danmarks omfordelingspolitik, til fordel for de allerrigeste og for at finansiere dansk krigsdeltagelse i Bushs krige. Ikke mindst Mærsk og dets flåde af våbentransporterende containerskibe nyder godt af regeringens og kommunernes omfordelingspolitik, ligesom boligspekulanterne og storentreprenørerne har kronede dage.

Hvad skal der ske nu?
Lad ikke denne demonstration blive det sidste ord i sagen. Byrådets planer vil blive gennemført, hvis vi ikke fortsætter protesterne med stadig større styrke. I den kommende tid må kampen fortsættes mod alle nedskæringspolitikere lokalt og på landsplan.

Demonstrer og aktioner ved folketingets åbning den 3. oktober!

Skrot spareplan og velfærdsreform

Stop Foghs program for ‘minimalstaten’

Stop krigen – De danske tropper hjem

Netavisen 13. september 2006