Bevisførelse – en by i Rusland

Kommunistisk Politik 16, 2006

Arbejdsgiverne inden for handelsbranchen har tilsyneladende fundet sig en let måde at skaffe sig af med uønsket personale: De anklages og bortvises for tyveri.

Derved er sagen blevet til en politisag, som det kan tage måneder at få afgjort. Hvis det skulle vise sig, at politiet ikke vil rejse tiltale, så klager arbejdsgiverne i mange tilfælde blot til Statsadvokaten, som bruger yderligere tid, inden en afgørelse finder sted.

I al den tid er fagforeninger og forbund ”sat uden for døren”, og når afgørelsen endelig er truffet – oftest til fordel for den ansatte – er løbet kørt, og det er praktisk taget umuligt at få en genansættelse i stand.

Af de seneste 25 anklager om bortvisning af ansatte på grund af tyveri har HK-Handel kun haft to sager, hvor politiet rejste tiltale.
Resten blev frafaldet på grund af manglende bevis, eller fordi kollegerne kunne forklare, at det for eksempel var logisk at annullere en bon, eller at sådan var arbejdsgangen for at få kunderne hurtigere gennem butikken.
– I grelle eksempler snakker vi om, at sagerne ligger hos politiet op til et år, men fire til seks måneder er ikke usædvanligt, hvor politiet afventer det ene og det andet. For eksempel har jeg en sag, hvor arbejdsgiveren både har været syg og ude at rejse og derfor ikke kom til afhøring , siger HK’s advokat.

– Det er en yderst alvorlig anklage at beskylde og bortvise for tyveri. Naturligvis må de ansatte ikke stjæle. Men omvendt må det være rimeligt at kræve, at arbejdsgiverne har styr på en sag, inden de går så drastisk til værks. I det hele taget er det pinligt, som arbejdsgiverne altid ender med at pege på de ansatte, når der er forsvundet varer. Det kan jo også være en kunde eller almindelig rod i optællingen af varer. Det er dårlig ledelse, når det pr automatik bliver en ansat, der får skyld – uden nogen form for bevis , siger Jørgen Hoppe, der er formand for HK/Handel.

Netavisen 2. september 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne