Forsvar miljøet mod EUs kemikalie-lobby

Folkebevægelsen mod EU

33 organisationer og virksomheder retter en appel til landenes EU-parlamentarikere og ansvarlige ministre om at styrke hensynet til sundhed og miljø i EUs udvandede kemikaliereform REACH. Folkebevægelsen mod EU støtter op om appellen

EUs kemikaliereform REACH vil kun entydigt regulere 12-15.000 enkeltstoffer ud af de mere end 100.000 menneskeskabte kemiske stoffer, der dagligt cirkulerer i borgernes hverdag i EU.
– Sådan ser det ud nu, efter at EUs Ministerråd og EU-Parlamentet i foråret vedtog en række udvandinger af kemikaliereformen. I Folkebevægelsen mod EU ønsker vi at styrke andre veje end EU for internationalt miljøsamarbejde, men vi støtter naturligvis på det stærkeste enhver indsats imod fastholdelse og forværring af udvandingerne af REACH, udtaler Ditte Staun, talsperspn for Folkebevægelsen, og fortsætter:

– I Folkebevægelsen mod EU støtter vi derfor også de 33 organisationers appel om blandt andet retten til fravalg af skadelig kemi samt en reel regulering af “alle kemiske stoffer”, som det hed sig i starten før udvandingerne.

Professor emeritus Finn Bro-Rasmussen fra DTU påpegede i Folketingets nyhedsbrev Altinget.dk den 13. marts, at der “som en slags kompensation for manglende data indføres en endnu udefineret ‘komite-procedure’, som i det nye Kemikalieagenturs regi uundgåeligt vil medføre en udtynding af det industrielle ansvar, hvilket ellers er en af hjørnestenene i REACH. Samtidig betyder det en bureaukratisk belastning, som især vil ramme de mindre, videnskabeligt svage led i den kemi-industrielle magtpyramide.”

– EU har allerede rigeligt af sådanne lukkede og udemokratiske komite-procedurer. Det er det sidste, borgernes sundhed behøver. Alle ansvarlige politikere kommer på en hård opgave i efteråret, når REACH skal til andenbehandling i EU. Folkebevægelsen ønsker en åben proces og opfordrer på det kraftigste til at lytte til borgernes og de folkelige organisationers bekymringer og krav, udtaler Ditte Staun.

Netavisen 25. maj 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne