EU-parlamentet svigter igen miljøet

Af Folkebevægelsen mod EU

– EU har givet kemikalieindustrien en stor julegave på bekostning af hensynet til naturen og befolkningernes sundhed og sikkerhed, udtaler Ole Krarup fra Folkebevægelsen mod EU

Onsdag middag stemte et flertal i EU-parlamentet for det kompromis om kemikaliereformen REACH, som Rådet indgik med repræsentanter for parlamentet i sidste uge.

– Jeg har stemt imod de giftige diktater, som Rådet har påtvunget reformen. Det er pinligt, at et flertal lader sig presse til et endnu mere elendigt kompromis omkring REACH end det makværk, som parlamentet fandt frem til ved førstebehandlingen for et år siden. Der er nu givet grønt lys for en række skridt, der er alt andet end grønne, udtaler Ole Krarup, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

– Ændringerne gør ondt værre. De betyder bl.a. EU-parlamentet får mindre indflydelse på hvor grænserne skal sættes overfor kemikalier, som giver kræft eller skader forplantningsevnen. Samtidig latterliggør EU igen det såkaldte substitutionsprincip – denne gang ved at åbne for, at virksomheder kun forpligtes til at udvikle sundere alternativer, hvis analyser viser, at de eksisterer.

I praksis betyder det, at alle firmaer fremover vil kunne lave analyser, som bekræfter påstande om, at der ikke er alternativer til deres farlige kemikalier, siger Ole Krarup og tilføjer:

– EU har mere end skuffet miljø- og forbrugerbevægelsernes forhåbninger til kemikaliereformen. Det eneste gode man kan sige om den her kemikalie-lovgivning er, at den giver store udfordringer til miljøbevægelser og fagforeninger. Folkebevægelsen mod EU kan kun opfordre til, at REACH skrottes og erstattes af en global indsats i FN imod skadelige kemikalier.

Netavisen 14. december 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne