Ny straf til arbejdsløse

Kommunistisk Politik 11, 2006

Reformen Flere i arbejde , der havde et bredt flertal bag sig i 2003, herunder Socialdemokraterne, pålagde dagpengemodtagere at tjekke deres elektroniske CV hvert kvartal. Det skete med henvisning til, at det ville skaffe arbejdsløse arbejde. Faktum er, at det for arbejdsgiverne var en god og let elektronisk mulighed for at sikre arbejdskraft uden om formidlinger og a-kasser.

Faktum er også, at det ikke har givet arbejdsløse bedre mulighed for en arbejdsplads. Kun to pct. har via CV-banken opnået arbejde, hvilket er et meget lille succeskriterium – specielt i betragtning af, at andre arbejdsløse havde fået de pågældende arbejdspladser, hvis de ikke var tilfaldet personer fra CV-banken.

Nu har regeringen fundet, at loven skal strammes 13 gange: De arbejdsløse skal nu tjekke deres personlige elektroniske CV mindst en gang om ugen! Det vil for titusinder af arbejdsløse betyde, at de i stedet for en gang i kvartalet hver uge skal opsøge en computer, hvor de kan leve op til de nye rådighedsregler.

For VK-regeringen indebærer lovforslaget den sidegevinst, at mange – specielt indvandrere – har vanskeligt ved at leve op til kravene, hvorfor de bliver mødt af en regn af bøder, idet man bliver trukket i dagpenge på op imod 10.000 kr. for at glemme at tjekke.

I 3F Industri og Service København forudser a-kasseleder Birgit Petersen, at forslaget vil ramme skævt.
– Omkring 65 procent af vores cirka 1.000 ledige medlemmer er af anden etnisk oprindelse end dansk. Heraf er mange ældre tyrkiske kvinder, og flere af dem har det svært med dansk. Jeg frygter, at mange af dem vil komme i klemme, fordi de ikke har det nødvendige kendskab til, hvordan man bruger en computer , siger Birgit Petersen.

Hvis man mistænker regeringen med dets eventuelle forligspartier for, at de i virkeligheden har til hensigt at have sugerøret ned i lommerne på de arbejdsløse, eller i værste fald at støde dem på kontanthjælp, så kan det være, at man har fået færten af årsagen til det nye forslag.

-gri

Netavisen 28. maj 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne