Københavns Universitet besat – studerende varsler massive protester

Pressemeddelelse 19.05.2006 fra aktionsnetværket 3Procent

www.3procent.dk

Vreden over regeringens velfærdsudspil ulmer blandt de studerende på landets universiteter. Især forslaget om forringelser i SU’en har fået de unge på barrikaderne, der nu følger onsdagens demonstrationer op med besættelser af universiteterne. I går blev dele af Århus Universitet besat og her til morgen blev de første besættelser af Københavns Universitet indledt på sociologistudiet.

Masseprotesterne 17. maj følges op af univerisitetsbesættelser og mange andre aktioner

– Protesterne i onsdags var kun startskuddet til, hvad regeringen kan forvente. Vores krav er hverken forkælede eller overdrevne ­ vi beder sådan set bare om en SU, der er til at leve af. Vi besætter vores fakultet for at sende et klart signal om, at regeringen ikke kan ånde lettet op. Vi nægter at lægge ryg til regeringens økonomiske pisk. Regeringens pres for ensretning underminerer trygheden og mangfoldigheden på uddannelserne, forklarer Andreas Mulvad, talsmand for de sociologistuderende, der barrikaderede sig allerede kl. 07.00.

Ifølge de studerende vil regeringens forslag om at gøre SU¹en afhængig af fremdrift på studiet betyde at studerende, der dumper eksamener eller af andre årsager må udsætte studiet får op til 2000 kr. mindre i SU – altså en halvering af deres nuværende indtægt.

– Regeringens forslag er absurde. Det vil være os uden stenrige forældre, der reelt forhindres i at få en uddannelse. Regeringen råber op om, at flere skal igennem hurtigere – men de stiller forslag, der vil mangedoble frafaldet og øge den sociale skævvridning på universiteterne. Det er sket en kortslutning bag Christiansborgs mure, som kræver mere end dygtige elektrikere at fikse. Der er brug for massiv modstand, og det har vi tænkt os at give, fastslår Andreas Mulvad.

Besættelserne er arrangeret af aktionsnetværket ‘3procent’, som understreger, at det ikke kun er SU’en, der får de studerende til at erstatte bøgerne med barrikaderne. Udspillet til nye taxameterregler, der betyder at universitetet ingen penge modtager for forsinkede studerende, får et hug med på vejen:
– Det vil smadre universitetets økonomi og føre til hidtil uset disciplinering og ensretning i form af mødepligt og tvungen eksamenstilmelding. Enten det eller brugerbetaling, spår Andreas Mulvad.

“Vi har lært af Frankrig”

Rune Stahl, sociologistuderende og medlem af 3procent-netværket, er optimistisk. Han var, ligesom andre fra 3procent-netværket, med da velfærden blev forsvaret i Frankrig.

Han mener, at regeringen vil bukke under for kravet om ordentlig SU, flere penge til uddannelserne og sikring af tryghed og mangfoldighed i
uddannelsen.
– De franske studerende og lønmodtagere vandt jo faktisk kampen om velfærden Det kommer vi også til at gøre i Danmark. Regeringen må forstå, at vi står fast på vores krav om ordentlig SU og gode uddannelser. Vi har tænkt os at fortsætte alliancen med de faglige organisationer ­ så det er kun et spørgsmål om tid, før regeringen bukker under. Vi har lært af Frankrig, at det kan betale sig at fortsætte kampen!, udtaler Rune Stahl.

– Budskabet til regeringen og alle partier, der kunne finde på at skrive under på forringelserne står klart: Det er vores uddannelse I ødelægger og vi finder os ikke i det! Vi besætter universitetet i dag og fortsætter kampen ­ om nødvendigt også i næste semester – indtil vores uddannelse er reddet!

Netavisen 19. maj 2006