Barfoed åbner for EUs angreb på folkesundheden

Ministeren for råddent kød og manglende kontrol Lars Barfoed er igen ude i monopolernes ærinde – til skade for folkesundheden.

Danmark har i mange år forbudt såkaldt sundhedsanprisning, hvilket vil sige reklamer for sundhedsfremmende egenskaber i såkaldte funktionelle fødevarer. Men en ny forordning fra EU, som Folketingets Europaudvalg skal diskutere i dag, kræver, at disse reklamer tillades.
Og det vil regeringen og familie- og forbrugerminister Lars Barfoed nu bøje sig for.

– Fødevarer kan indeholde vitaminer, mineraler og mange andre ting, som i de rette mængder og i en varieret kost kan gavne helbredet. Men hvis fødevareproducenter får frit spil til at reklamere for deres produkters sundhedsfremmende egenskaber er der masser af faldgruber, som sundhedsskadeligt overforbrug, overdrevne eller direkte usande påstande om sundhed og andre ting. Når EU vil tillade reklamerne, så vil det bane vej for en sundhedsskadelig spekulation i sygdomsfrygt, som danske fødevaremyndigheder hidtil har frabedt sig. Det bør Folketingets Europaudvalg sig klart nej til, lyder opfordringen fra Ditte Staun, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Regeringen har ellers ved flere lejligheder givet indtryk af, at de gerne vil slå slag for danske værdier og regler på fødevare- og sundhedsområdet. Derfor er det trist, at Lars Barfoed falder på knæ for ønskerne fra Bruxelles i denne sag.

Ole Krarup: Afvis EUs offensiv for skjulte tv-reklamer

Den 27. april opfordrede EUs mediekommissær, Viviane Reding, i en tale til Association of Commercial Television de kommercielle tv-kanaler til at gå i offensiven for EU-Kommissionens forslag om at tillade skjult reklame i tv.

Forslaget har mødt markant modstand blandt europæiske lovgivere, medlemsstater og forbrugerorganisationer, der med rette er bekymret for sammenblandingen af redaktionelt og kommercielt stof.

– Kommissionen udviser en bemærkelsesværdig arrogance og fjendtlighed over for demokratiske valgte regeringer og borgerne i EU med den slags opfordringer. Kommissionen har uhyre travlt med omstillingen af EU til en forbundsstat, hvor selv indholdet af tv-udsendelser skal bestemmes fra Bruxelles, udtaler Ole Krarup, som er medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Han opfordrer tv-stationerne til at afvise opfordringen fra Bruxelles og udvise mere respekt for demokrati og borgere, end kommissionen er i stand til.
– Men det kan naturligvis ikke overraske, at kommissionen kan have en forkærlighed for skjulte reklamer. Kommissionen er modstander af åbenhed.

Netavisen 5. maj 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne