Nablus: Israelske snigskytter åbner ild

Af Palæstina Fredsvagter, 17. april 2006

Israelske snigskytter åbner ild mod pressefolk og internationale, bl.a. dansk fredsvagt. To unge palæstinensere ramt.


Israelske snigskytter skød med skarpt mod journalister, fotografer, internationale fredsvagter og frivillige sundhedsarbejdere udenfor et besat hus i Nablus.

En gruppe på over hundrede palæstinensere var forsamlet for at protestere mod hærens besættelse af huset. Palæstinensiske unge kastede med sten mod trædøre, som soldaterne havde placeret i husets vinduer.

Ifølge internationale fredsvagter fra USA, England, Tyskland, Chile og Danmark blev den 18-årige Islam Aktshot skudt mens han kl. 11:45 stod og så på hændelsen.

Den 56-årige danske fredsvagt Ana Maria Espinosa fortæller:
“Han stod op ad muren. Han gjorde ikke andet end at kigge på. Pludselig tog han sin hånd om til nakken. Da han trak den til sig var den fuld af blod. Vi stod lige ved siden af, da soldaterne skød i vores retning. En kugle fløj forbi fem centimeter fra mig”

Kl. 12:05 blev 15-årige Basam Balbali skudt i benet af snigskytterne.

Huset som ligger i den østlige udkant af Nablus har været besat siden i går aftes. Det israelske militær holder i øjeblikket mindst fem huse besatte i Nablus.

At besætte et hus og holde beboerne indespærret er en taktik, som af det israelske militær kaldes “Straw Widow”. Husene bliver af soldaterne brugt som udkigsposter og til placering af snigskytter. Sådanne huse er ofte genstand for gentagne besættelser.  

Ana Maria er stadig i Nablus, som pt. er genstand for en større militær operation som følge af selvmordsattentatet i Tel Aviv tidligere i dag. Hun kan træffes på tlf:
+972 54 65 63 651

For yderligere information om den spændte situation i Nablus:
Mohammad : +972 52 22 23 374

Hebron:
2 andre danske fredsvagter Karsten Hald Nielsen og hans søn Bjarke Karinssøn Lund er i Hebron. De har begge i dag forsøgt at følge børn til skole, men blev stoppet af militæret.
I påsken er der tradition for at tusinder af israelske bosættere valfarter til byen, hvilket ofte medfølger chikane af og konfrontationer med byens palæstinensiske borgere. (se medsendte pressemeddelelse fra fredsvagternes koordinerende organ på Vestbredden, International Solidarity Movement).

De to danskere kan træffes på følgende numre:
Karsten: +972 54 75 17 803
Bjarke: +972 54 75 17 783

FOR IMMEDIATE RELEASE
Hebron:

The phenomenon in Hebron of Jewish holidays being used as an excuse for widespread harassment and violence against Palestinians is set to continue today as the Israeli military evicted international Human Rights Workers (HRWs) from the area. Up to 10,000 settler supporters are said to be visiting the Old City of Hebron today for the Passover holidays.

The Israeli military last night declared Tel Rumeida and the Old City a closed military zone in anticpation of this. This order is not being selectively enforced on HRWs, giving the settlers and their supporters free reign of the supposedly “closed” area.

The few remaining HRWs in the area are confined to their apartment because of
the closed military zone. Widespread harassment and attacks on Palestinians have occurred during such supposedly religous events in the past.

As well as the regular attacks and harassment that happen every Shabat (Saturday), an event organised by Hebron settlers back in November 2005 was advertised as a “mass prayer” (for Jews only) – it led to a hostile, stone-throwing mob of between 100 and 150 settlers and their supporters besieging Palestinian families and HRWs in their homes.

This morning, the military physically forced seven human rights workers off the streets where they accompany Palestinian schoold children on theri way to school. They were forced past the Tel Rumeida checkpoint into the H1 area of the city. The soldiers presented a copy of the closed military zone order in Hebrew, with a map specifying the Old City and Tel Rumeida areas. The settlers of Tel Rumeida are notorious for their harassment and attacks on Palestinian residents.

An Israeli soldier who did not give his name was quoted by a Tel Rumeida Project volunteer estimating that “10,000” settler-supporting visitors will be coming to Hebron today. The closed military zone order reads in Hebrew: “any solider or police man may arrest any person or group of people that are disrupting the public order or trying to disturb the public order”. Yesterday, hundreds of settler supporting visitors toured around the Old City in groups of 20 or 30.

For a copy of the military order see: www.palsolidarity.org For more information call:
Brian (Tel Rumeida Project): +972 54 734 3298
Anna (ISM): +972 54 304 5205
ISM Media office: +972 2 297 1824 or +972 57 572 0754

Palæstina Fredsvagter

Netavisen 20. april 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne