Fey-Kurd: Åbent brev til medierne og offentligheden i Danmark

Fey-Kurd(Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark)

Fey-Kurd er blevet bedt om at videreformidle dette åbne brev til medierne og offentligheden i Danmark :

Jeg tillader mig at sende dette åbne brev på vegne af alle kurdere både i Danmark og andre steder i verden, til alle store danske aviser, nyhedsbureauer og andre medier.

Hvad skal der til, før i begynder at rapportere om de seneste begivenheder i Tyrkiet og Kurdistan? Man har enten rapporteret i den tyrkiske stats favør eller man har slet ikke rapporteret. Dette er en skandale at gøre i ytringsfrihedens navn!

Hvis forbud mod at tale et sprog, undertrykkelse af kultur, drab af kvinder og børn, tvangsfjernelser af millioner af mennesker fra deres eget land, generelle massakrer og de seneste 14 dages uroligheder i byer såsom Amed(Diyarbakir), Batman, Istanbul, Malatya, Bismil, Mêrdîn, Dêrik og mange andre byer, ikke kan få danske medier til at åbne øjnene for den tyrkiske statsterror, hvad kan så?

Her følger hvad ikke-danske medier rapporterer om begivenhederne. Spørgsmålet er imidlertid, hvorfor danske medier vælger at ignorere disse begivenheder?

AFP( Agénce -France Presse ):

Army kills seven Kurdish rebels in southeast Turkey, two police die - 08-04-2006
Army kills six Kurdish rebels in southeast Turkey – 08-04-2006
Blast injures three in southeastern Turkey – 07-04-2006
Istanbul police detain would-be bombers, seize explosives – 07-04-2006
Demo held in Iraqi Kurdistan for Kurds in Turkey – 06-04-2006
Turkey rejects criticism over police conduct in Kurdish riots – 06-04-2006
Six killed as violence plagues Turkey – 05-04-2006
Kurdish militants claim bombing of Turkey’s ruling party office – 05-04-2006
Five soldiers, policeman killed in Kurdish rebel attacks – 05-04-2006
Bloody riots put Turkey’s main Kurdish party in the hot seat – 05-04-2006

—————————————————————————-

Disse overskrifter er kun fra de seneste fem dage. Hvis jeg skulle dække de seneste 17-18 dages begivenheder, ville dette brev fylde betydeligt mere. For at forstå begivenhederne, skal man forstå baggrunden for den pludselige eskalation af protester i Kurdistan og det meste af Tyrkiet. 

21. marts 2006 – 100.000 kurdere i Amed(det tyrkiske navn er Diyarbakir) fejrer det kurdiske nytår kaldt Newroz, rapporteres det i Reuters. I artiklen fremgår det også, at festen er fredelig i forhold til tidligere års forbud mod festen og deraf voldelige sammenstød:

“The festivities in Diyarbakir , the largest city of Turkey’s mainly Kurdish southeast, passed fairly peacefully though stone-throwing youths injured nine policemen with riot shields.”

Længere nede i artiklen udtaler en lokal café-medarbejder:  “The PKK never hurt us. If it was a terrorist organization, you would not see all these people here celebrating and cheering for them and for Ocalan ,” said Ramazan Ekin , 28, who works at a local cafe.

En velkendt tyrkisk statstradition er at udføre militære terroroperationer præcist den dag som alle kurdere holder nytårsfest. Som et resultat af dette bliver 14 frihedskæmpere tilhørende PKK brutalt dræbt med kemiske våben. Flere uafhængige kilder bekræfter at ikke er fundet nogen kugler i de dræbte – dette kan ikke tyde på andet end kemiske våben, hvilket er et grovt brud på både internationale menneskerettigheder og Genéve-konventionen.

28. marts 2006: Reuters rapporterer at 35 mennesker, inklusive 11 politibetjente er sårede som følge af sammenstød mellem tyrkisk politi og kurdiske sørgende efter begravelsesceremonier i flere kurdiske byer. Hvorfor er det forbudt ifølge tyrkisk logik at protestere mod krig og ødelæggelse?

Police, many of them wielding riot shields, used teargas and truncheons against the protesters.

I en anden Reuters artikel rapporteres der : “This was an explosion of people’s anger. We had no weapons but made a few Molotov cocktails. We threw stones to defend ourselves because the police were firing tear gas,” said the 27-year-old Rojat , dressed in a leather jacket and T-shirt.

Det italienske nyhedsbureau AKI rapporterer 6. april 2006 følgende i Rom: Several Italian human rights groups have said they will join Kurdish activists in staging a demonstration on Wednesday in front of the Turkish embassy in Rome to protest against Turkey’s handling of recent riots in a Kurdish part of the country. “For days, the Turkish military has carried out a ruthless repression against the civilian Kurdish population, including mass arrests and killings,” the groups said in a statement.

Artiklen skriver videre : In their statement the Italian groups accused Turkish authorities of provoking the violence by preventing the funeral of the 14 militants and three comrades who were also killed by security forces. The statement said that at least 10 civilians including two children were killed in the riots.

“The Turkish government must halt its repression and violence against the Kurdish population who is demanding peace, justice and democracy”. The statement said.

Jeg vil ikke gå ind i flere detaljer med kilder, osv., men informerer om at en 6-årig er blevet skudt og dræbt, da han kiggede på begivenhederne fra taget af sin families hus i Amed, mens flere andre uskyldige kvinder og børn, der ingen del i protesterne havde, også er blevet dræbt af Tyrkiets såkaldte sikkerhedsstyrker. Det tyrkiske militærpoliti gør dette for at skræmme enhver kurder fra at råbe op om deres rettigheder.

Jeg vil heller ikke gå ind i flere detaljer om kurderes situation i Tyrkiet, da den absolut er velkendt af alle danske medier og journalister generelt, og jeg opfordrer alle interesserede til selv at søge efter information om begivenhederne og eventuelt kurdernes historie.

Senest har 57 EU-parlamentsmedlemmer, inklusive Mogens Camre og Margrethe Auken, i et brev til Tyrkiets statsminister Erdogan opfordret ham til at få styr på sine militære styrker. De 57 parlamentsmedlemmer påpeger bl.a . : We condemn the government of Ankara and the local representatives of the Turkish army and of the state authority for the activities which led to the death of many innocent civilians in Diyarbakir .

Jeg lader det være op til ansvarfulde journalister at gøre deres arbejde og se udover Ritzaus tydelige selvcencur når det kommer til at rapportere om den kurdiske sag i Tyrkiet. Jeg har tidligere skrevet ind til Ritzau og spurgt om hvorfor de udøver selvcencur i så en kritisk tid for kurderne i Tyrkiet, men jeg har intet svar fået.

Med venlig hilsen

Noserwan Mustafa Abbas

————————————————————————

Dette brev kan frit trykkes i alle medier. Forkortelser må kun foretages i kildehenvisningerne.

Her følger også de 57 EU-parlamentmedlemmers brev i fuld længde:

Letter To The PM Of Turkey From Members Of The European Parliament

To the Prime Minister of Turkey, Recep Tayyip Erdogan

cc:
Mr Schussel , President of the EU Council Mr. Rehn , EU Enlargement Commissioner Mr. Borrell , President of the European Parliament

Strasbourg, 5th April 2006

Prime Minister, Mr Erdogan ,

As members of the European Parliament – and among us there are many who voted for the opening of EU-Turkey accession negotiations – we are particularly shocked at what is happening in Diyarbakir and at the way in which the Turkish authorities are dealing with the current crisis.

It is unacceptable that the Kurds of Turkey, a community of at least 18 million people, cannot exercise any significant fundamental right related to their cultural, social and political identity, and that the government in Ankara refuses to recognise that people’s identity;

We state solemnly that there is no military solution to the “Kurdish question” and that the search for a political, non-violent and negotiated solution to the problems of the region is necessary; bear in mind that for us, the recognition of the Kurdish population’s right to exercise their fundamental rights is a condition for the accession of Turkey to the European Union.

At the time of the decision on the date for the formal opening of EU-Turkey accession negotiations, the Commission and the Council stressed that any negotiations would be suspended in the event of a serious violation of democratic principles and of human rights by Ankara; the Union will have to take appropriate steps in this direction if the Turkish authorities and army continue in their unilateral contraventions of the rights of the Kurdish population.

We condemn the government of Ankara and the local representatives of the Turkish army and of the state authority for the activities which led to the death of many innocent civilians in Diyarbakir ; we call on all the parties in conflict to suspend their military activities immediately and without conditions, so calm can be restored and a political process of dialogue can begin.

Finally, we ask the Presidency of the European Union and the Commission to take the appropriate political steps so that a formal, political and constructive dialogue, between the government of Ankara and the Kurds can finally take place.

Best regards,

AGNOLETTO Vittorio , MEP
ADAMOU Adamos , MEP
AUKEN Margrete , MEP
BATZELI Katerina , MEP
BEGLITIS Panagiotis , MEP
BERTINOTTI Fausto , MEP
BOURZAI Bernadette, MEP
BRIE André, MEP
CAMRE Mogens N.J., MEP
CARLOTTI Marie- Arlette , MEP
CASACA Paulo, MEP
CATANIA Giusto , MEP
CHIESA Giulietto , MEP
CORREIA Fausto , MEP
DE BRUN Bairbre , MEP
DEMETRIOU Panayotis , MEP
DIMITRAKOPOULOS Georgios , MEP
EVANS Jillian, MEP
FORD Glyn , MEP
GOMES Ana Maria, MEP
GOUDIN Helene, MEP
GRUBER Lilli , MEP
GUIDONI Umberto, MEP
GURMAI Zita , MEP
HAMMERSTEIN David, MEP
HASSI Satu , MEP
JOAN I MARI Bernat , MEP
KARATZAFERIS Georgios , MEP
KASOULIDES Ioannis , MEP
KAUFMANN Sylvia-Yvonne, MEP
KUSSTATSCHER Sepp , MEP
LAMBERT Jean, MEP
LUDFORD Sarah, MEP
MARKOV Helmuth , MEP
MATSAKIS Marios , MEP
MEYER Willy, MEP
MORGANTINI Luisa, MEP
MORAES Clause, MEP
MUSACCHIO Roberto, MEP
ORTUONDO LARREA Josu , MEP
PANAYIOTIS Demetriou , MEP
PAPADIMOULIS Dimitrios , MEP
PFLUEGER Tobias, MEP
PORTAS Miguel, MEP
PRODI Vittorio , MEP
ROURE Martine, MEP
SACCONI Guido, MEP
SMITH Alyn, MEP
SPERONI Francesco, MEP
STAES Bart, MEP
SVENSSON Eva-Britt, MEP
TRIANTAPHYLLIDES Kyriacos , MEP
UCA Feleknas , MEP
VAKALIS Nikolaos , MEP
WAGENKNECHT Sahra , MEP
WURTZ Francis, MEP
ZIMMER Gaby, MEP

http://www.kurdishinfo.com/userimages/
belgeler/turkiye_demokrasi.html

www.kurder.dk

Netavisen 20. april 2006