Loftsramte eksperter

Faglig kommentar
Kommunistisk Politik 25, 2005

Arbejdere og de fra arbejdsmarkedet udstødte er et udsat folkefærd. Inden for de seneste uger har den regeringsnedsatte Velfærdskommission fremlagt sit forslag til, hvordan ‘velfærden’ om 30 år kan sikres ved at eliminere den i dag, og regeringen har med sit sædvanlige støtteparti fået vedtaget en finanslov, der igen vender den tunge ende nedad. Samtidig afviste de at fjerne loftet over kontanthjælpen.

Lynet kan slå ned hvor som helst og mod hvem som helst.
I modsætning til naturkræfterne, som følger deres egne love beskrevet i fysikken, så rammer kapitalens lovgivning betydeligt mere differentieret.

Hr. Mærsk McKinney Møller kan måske være lidt nervøs for at blive ramt af Thors hammer eller lynene fra hans gedeforspændte vogn, men han behøver så sandelig ikke være anspændt over at blive ramt af regeringens politik.

Det gør så mange andre imidlertid – ikke mindst de 183.395 kontanthjælpsmodtagere, som rammes fra mange sider: De er ramt af arbejdsløshed, udstødte fra a-kasser og dertilhørende dagpenge. 37.259 af dem er direkte ramt af tvangsaktivering uden overenskomstmæssig betaling eller genoptjening af dagpengeret, mens de resterende er truet af tvangsaktivering.

For nogle uger siden fik Johan Møller Nielsen kærligheden at vide af selveste højesteret, der erklærede, at man som kontanthjælpsmodtager mister bistanden, hvis man nægter at udføre meningsløst tvangsarbejde. Sagen har kørt i flere år, hvilken måske føres videre til menneskerettighedsdomstolen.

Dertil kommer de mange kontanthjælpsmodtagere, der er ramt af ‘loftet’. Loftet på kontanthjælpen.
Regeringen var for et års tid siden nemlig så omsorgsfuld over de små 200.000 kontanthjælpsmodtagere, der ikke af sig selv kunne finde plads på arbejdsmarkedet, så de af ren og skær hensynsfuldhed fastsatte et loft for kontanthjælp.

‘Når de nu ingen penge på lommen har, skal de nok finde arbejde i en fart,’ lød devisen, der blandt andet blev markedsført ved at miskreditere flygtninge og indvandrere.
I dag er kendsgerningerne, at firmaer, selskaber eller dansk erhvervsliv i almindelighed ikke har åbnet spor op for kontanthjælpsmodtagere – uanset etnisk status.

Det er samtidig en kendsgerning, at de loftramte kontanthjælpsmodtagere har mærket de økonomiske konsekvenser:

”Vi går tur til familien med hatten i hånden for at tigge kalenderlys, gran, og hvad der nu hører sig til, for hvis vi selv skal købe det, er det på bekostning af aftensmad og madpakker. Det gør ondt og føles meget, meget grimt at bede sine forældre om sådanne ‘småting’.
Det var så endnu en af de tider på året, hvor det gør hamrende ondt helt ind i sjælen at være forældre under ‘loftet’. Faktisk vil jeg sige, at det er en umulighed bare nogenlunde at hænge med på ‘julevognen’, medmindre man bryder med sin stolthed og går tiggergang. Vores børn skal ikke føle sig mindreværdige, de skal have en traditionel dansk jul, derfor smider jeg min stolthed over bord, kun for deres skyld. DET GØR ONDT! ”

Således udtaler blot én af de titusinder ‘loftramte’, som sammen med Foreningen af loftramte var med til at dele løbesedler ud i flere af landets større byer for at pege på det helt urimelige i den førte politik.

Der er tilmed stiftet endnu en forening, Foreningen til køb af udtalelser fra loftramte eksperter, der har det udtalte formål at bringe de nogle af de loftramte over loftet i en måneds tid ved at købe en ekspertudtalelse.
Denne forening rummer et repræsentantskab, der i skrivende stund består af 17 medlemmer, der strækker sig fra prominente skuespillere over forbundsformænd til folketingspolitikere fra Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten.

Signe Goldmann, der er initiativtager til og formand for foreningen, udtaler:
– Mens de fleste kan glæde sig over forbrugsfest, skattelettelser og en julehandel, der forventes at slå alle rekorder, så har man skåret i de sociale ydelser for dem, der i forvejen havde mindst – det kan vi ikke være bekendt. Jeg håber at denne uddeling kan være en tankevækker til det travle julefolk.

Det er glimrende, at der langt om længe bliver sat større fokus på de allerringest stillede, ligesom det er på høje tid, at de udstødte gives mæle. Det har i årevis været efterlyst i dette blads spalter, der blot ikke har de samme muligheder for at iværksætte dem.

Og lad så undertegnedes bekymring om, at der er tale om endnu en hattedameforening, blive gjort til skamme.

Se også
www.loftsramteeksperter.dk

Ekspertudtalelser

Netavisen 31. december 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne