Efterlønnen i skudlinjen

Kommunistisk Politik 24, 2005

VK-regeringen kunne dårligt time udgivelsen af ‘Velfærdsrapporten’ bedre, i betragtning af at OECD i forrige uge anbefalede Danmark bl.a. at afskaffe efterlønnen:
 - Efterlønnen er helt klart hovedproblemet i Danmark, fordi det er den vej, flest ældre trækker sig ud af arbejdsmarkedet. Derfor skal den fases ud. Der er ingen grund til at vente , siger OECD-økonom Patrik Andersson til Politiken.

OECD truer endvidere med, at den danske arbejdsstyrke i løbet af 30 (!) år vil falde med omkring 300.000. Det får Patrik Andersson til at uddybe spøgelset:
 - Risikoen er, at Danmark får lavere økonomisk vækst, mangel på arbejdskraft og store offentlige udgifter, der kræver mærkbart højere skatter, eller at man alternativt skærer ned i de sociale ydelser.

Set i lyset af, at Danmark i dag har 8-900.000 arbejdsløse i den erhvervsaktive alder, så er det jo en ”trussel”, der preller af på enhver almindeligt tænkende arbejder.

Velfærdsrapporten har med en meget bred pensel taget den såkaldte velfærd i Danmark op til ‘kærlig’ behandling. Nogle vil sige, at der skydes med spredehagl mod de fattige. Derfor skal man passe på med at indsnævre diskussionen til et spørgsmål om efterløn alene, men det er faktum, at fokus på netop efterlønsordningen er taget voldsomt til op til udgivelsen af Velfærdskommissionens konklusioner. Fogh har gjort det klart, at det er et af de områder, han umiddelbart vil pille ved.

Bredt politisk flertal

Regeringen og dets støtteparti har ikke lagt skjul på, at de ønsker forringelser i ordningen, men de har hele tiden været klar over, at det vil skabe en kolossal protestbevægelse, hvis de tre alene gennemfører det uden Socialdemokraternes medvirken.

Det fastslog Anders Fogh Rasmussen allerede op til sidste folketingsvalg, og selvom regeringen er løbet fra mange løfter og garantier, så får han svært ved at kringle sig uden om dette udsagn. Derfor er det også fuldstændigt afgørende, hvordan Socialdemokraterne stiller sig.

Desværre er der ikke megen trøst at hente fra den kant. På et temamøde afholdt af Fagligt Ansvar den 28. november i Odense med repræsentanter fra Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten blev det slået fast, at Socialdemokraterne er villige til at indgå forringelser på efterlønsordningen:

– Vi siger, at fra om 10 år skal man rykke med to måneder om året. Det er en blød indfasning, og vi foreslår nogle stop undervejs for at se, om det går sådan med aldersudviklingen, som vi tror, sagde Thomas Adelskov (S). Og han pegede på, at der i S-oplægget også var nogle løsere formuleringer om at gøre efterlønsordningen mere fleksibel, så den f.eks. også kan bruges til en efteruddannelse, når man er i 40’erne. Samtidig understregede han, at de penge, der spares ved en efterlønsreform, skal bruges til mere velfærd på andre områder, hvis Socialdemokraterne skal være med.

Helle Thorning-Schmidt har heller ikke lagt skjul på, at ordningen kun skal gælde for arbejdere med 38 års erhvervsarbejde, hvis det står til Socialdemokraterne.

Accepten af den borgerlige dagsorden vakte modstand – ikke mindst fra salen:
– Vi har netop vedtaget enstemmig på en generalforsamling, at vi vil bevare efterlønnen. Vi vil ikke stå med hatten i hånden, når vi bliver 60. Der er en grund til, at folk holder op. Produktiviteten stiger, vi løber stærkere og stærkere. Efterlønnen er ikke et stort forkromet velfærdsprojekt. For os handler det om at have en udgang fra arbejdslivet, inden vi er helt færdige. Det skal du tage med. I skal tænke jer om. Og vores råd er: Gå ikke til forhandlingerne om stramninger i efterlønnen , sagde Jakob fra HK Service i København.

Fagtoppen er med på vognen

LO åbner i et nyt velfærdspolitisk oplæg for reformer, hvilket fik Frank Aaen til at udtrykke sig således:
– Desværre er velfærdskommissionens dagsorden også nået ind i LO og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. De har købt en borgerlig dagsorden, så nu kører S og LO med den borgerlige klat, det er ret dumt.

LO-toppen står desværre ikke alene i fagbevægelsen med denne holdning. Landets største forbund – 3F – har i lang tid erklæret, at de er positive over for at reducere adgangen til efterløn til de nedslidte.

Lars Preisler, der er arbejdsmarkedskonsulent i A-kassernes Samvirke, har netop hamret en pæl gennem den myte, at akademikere misbruger ordningen ved at benytte den til at dyrke golf. De udgør faktisk kun 2,6 pct. af landets efterlønsmodtagere:
– Myten om akademikerne på efterløn skal lægges i graven. Der er simpelthen ikke belæg for den. I efterløns-debatten fylder akademikerne 90 procent, men i virkelighedens verden er de ekstremt få, udtaler Lars Peisler.

Dermed trækker han også tæppet fuldstændigt væk under en meget arrogant Helle Thorning-Schmidt, der på partiets landsmøde i september spurgte:
- Vi beder de mennesker, der har fået en gratis akademisk uddannelse med fem års SU og et fjumreår oveni om at blive lidt længere på arbejdsmarkedet i fremtiden. Er det virkelig for meget forlangt?

Netavisen 12. december 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne