Job bag tremmer

Den socialdemokratisk ledede regering lancerede i 90’erne ideen om Det rummelige arbejdsmarked , der på bedste bedrageriske maner blev præsenteret som et nyt solidarisk element i dansk fagbevægelse.

Det rummelige arbejdsmarked skulle give plads til arbejdere, der af mange forskellige årsager var vraget af deres hidtidige arbejdsgiver. Det kunne skyldes fysisk eller psykisk nedslidning. Forskellige former for offentligt støttede job fandt frem til virkeligheden, der kunne trække de sidste dråber ud af de nedslidte, der ofte mistede retten til dagpenge ved at overgå til disse ansættelsesbetingelser

Deres kollegaer kunne se på, at de erstattede en arbejder – tidligere kollega, der var blevet fyret kort tid forinden, måske fordi der stod en arbejder med støtte bag sig til rådighed. Det var ikke populært. Det var truende over for løn og arbejde.

Der var en grund til, at fagbevægelsens ledere og Socialdemokraterne igangsatte en kampagne, der skulle ”sælge varen” om Det rummelige arbejdsmarked .

Det er ikke den eneste trussel, der siden har presset arbejdere på regulære overenskomster ud i arbejdsløshedskøen til fordel for arbejdere, der er blevet tvangsaktiveret i jobtræning eller lignende. For slet ikke at nævne udenlandske arbejdere, der med EU’s tilladelser krydser grænserne og presses til at underbyde deres arbejdskraft på udenlandsk jord.

I USA er fangearbejde en enorm profitabel forretning –
I konkurrencen med USA skal det også blive det i EU og Danmark

Parallelt med disse undergravninger har forbundet 3F i den forløbne uge afdækket, at det danske fængselsvæsen også benytter fanger til at trykke løn- og arbejdsforhold til fordel for yderligere profit til arbejdsgiverne:

”De to statsfængsler i Nyborg og Ringe har siden midten af 2004 udført arbejde for Coops lager i Odense for mere end 430.000 kr. Fængslerne har udført opgaverne med at pakke varer og sætte stregkoder på med en rabat på mellem 50 og 75 pct. i forhold til normalprisen,” skriver 3F’s medlemsblad Fagbladet.

Det rummelige arbejdsmarked er blevet så rummeligt, at det rummer plads til selv individer, der ikke råder over mere rum end den celle, de er spærret inde i. Nu kan de tilmed blive beskyldt for job tyveri . Det har i hvert kostet flere ansatte på Coop i Odense deres job, at fængslerne er begyndt at tilbyde billigere arbejdskraft, end selv de østeuropæiske lande kan hamle op med.

3F mener, at ”fængslerne er på evig jobjagt hos 500 private firmaer om opgaver, der sidste år havde en værdi på mindst 23 millioner kroner” .

Netavisen 23. november 2005