”Rødt flertal” i Århus

Af Arbejderpartiet Kommunisterne, Århus

Venstre er vippet af pinden og socialdemokraterne styrer.

Et såkaldt rødt flertal i Århus Byråd er en realitet, efter et rigtig godt valg i kommunen for Socialdemokratiet med Nicolai Wammen som borgmesterkandidat. Flertallet bygger på SD’s 13 mandater, på SF og Det Radikale Venstre (der hver fik to mandater) og på Enhedslistens enlige mandat.

Den slagne Louise Gade og den kommende Nicolai Wammen i Rådhustårnet

Venstre fik 11 mandater, DF og C hver ét, så denn borgerlige opposition i alt kan mønstre 13 mod det ”røde flertal” med 18.
Den endelige fordeling af rådmandsposter er i skrivende stund stadig usikker.

Det store spørgsmål er, hvad det ny flertal vil blive brugt til?

Som det er sædvane i kommunen efter en valgperiode, er der skubbet et budgetteret underskud på millioner foran byrådet. Med regeringens skattestop og med de store partiers foretrukne politik, skal dette underskud finansieres ved at lægge udgifterne over på flertallet af borgerne og friholde de allerrigeste.

Og det betyder nedskæringer og mere brugerbetaling samt mere privatisering, som det foregik sidst Socialdemokratiet var ved magten i Århus Kommune, og som Venstres Louise Gade og hendes fire års borgerlige administration har finpudset.

Enhedslisten har denne gang et realistisk håb om at få direkte indflydelse på de næste fire års førte politik. Men da Socialdemokratiet ikke behøver Enhedslistens ydelser med det komfortable flertal med SF og R, får listen måske lov at sidde på bænken som reserve, hvis der skulle blive problemer med det foretrukne flertal.

Selv om Wammen allerede har lovet en klasseA-fredning af vigtige sociale området i de kommende fire år, kan Enhedslisten vel læse indad og må vide, at man skal være med til at administrere en skærpet nedskæringspolitik i EU harmoniseringens tegn.

Det er stadig en sandhed, at borgerskabet er i offensiven mod arbejderne og småkårsfolk, som skal tvinges til at betale whiskybælterne, Danmarks krig mod Irak, terrorberedskabet mod befolkningen osv.

Det bliver spændende at se, hvordan de århusianske enhedslistefolk vil forvalte denne opgave – og samtidig være de smås beskyttere. Håbet er, at posten i det århusianske røde kabinet på vidunderlig vis vil bliver brugt til at fremme modstanden mod krigen i Irak, kampen for at få Danmark ud af monopolernes EU og forbedre vilkårene for de små i dette samfund, eller blot forhindre yderligere forringelser.

Og i dette spil er det i første række de udenomsparlamentariske bevægelser, der skal have klar støtte fra parlamentarikere i kampen.

Ingen af små lokallister kom ind. KPiD stillede op – og fik 121 stemmer.

Netavisen 17. november 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne