København: Lussing til regeringen og de nyliberale, fremmedfjendske krigspartier

Af Arbejderpartiet Kommunisterne, København

Kommunalvalget i København blev et sviende nederlag for de to regeringspartier V og K og støttepartiet Dansk Folkeparti. Tilsammen fik de kun lige godt en fjerdedel af københavnernes stemmer – 25,9 pct. De tabte 7,6 pct og 5 mandater. Venstre gik tilbage med 3, Dansk Folkeparti og Konservative mistede hver 1 mandat.

Regeringspartierne led total fiasko i forsøget på at komme til at styre København – og forklaringen er ikke bare Ritt Bjerregaards triumftog til overborgmesterposten. Det er en klar og markant afvisning af hvad regeringspartierne står for både landspolitisk og lokalt. Det er en afvisning af dens aggressive krigspolitik udadtil og deres asociale nyliberale politik indadtil.

Venstremanden Søren Pinds forsøg på at slå plat på fremmedhetzen og Dansk Folkepartis tidligere pornostjerne Louise Freverts åbenlyse racisme blev simpelthen straffet.
Søren Pind tog konsekvensen og trak sig ud af københavnsk lokalpolitik, hvor han ikke vil blive savnet.

Den ny overborgmester Ritt Bjerregaard har konstitueret sig i et tæt parløb med den radikale Klaus Bondam. Socialdemokraterne fik 37,7 pct. af stemmerne – en fremgang på over 10 pct. (21 mandater, +5), SF 11,2 pct. (7 mandater, -2) og Enhedslisten 9,5 pct. (6 mandater, +1). De tre reformistiske ‘arbejderpartier’ mønstrer således et meget klart flertal. De Radikale fik 11,8 pct. af stemmerne og gik 2 mandater frem til 7.
Konstitueringsaftalen med De Radikale betyder, at Enhedslisten mister sin borgmesterpost, mens SF får en, De Radikale en og Socialdemokraterne to udover overborgmesterposten. De borgerlige får to borgmestre, en til De konservative og en til Venstre, ingen til Frevert.

Ingen af lokallisterne kom ind. Bedst gik det for det truede Christianias liste, der med 2567 stemmer gik frem til 1,1 pct, noget fra det nødvendige for et mandat. De øvrige lokallister fik alle et stykke under 1000 stemmer.

Fire tidligere folketingspartier – Kristendemokraterne (0,6 pct.), Centrumsdemokraterne (0,2 pct.), Fremskridtspartiet (0,1 pct.) og Retsforbundet (0,1 pct.) var ikke i nærheden af repræsentation. Det samme gælder tre partier, der har opstillet til folketingsvalg – De Grønne (0,1), Minoritetspartiet (0,4) og Humanistisk Parti (0,1).
KPiD – Kommunistisk Parti i Danmark – fik med 437 stemmer (0,2 pct) en tilbagegang i forhold til valget i 2001. Ved valget til Region Hovedstaden fik KPiD i alt 1075 stemmer (0,1 pct.)

Se hele
Valgresultatet for Københavns Kommune
Politiken

Netavisen 16. november 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne