Randers: Beboerlisten på farlig kurs

Af Kaj Rudi Rasmussen, Randers

Randers bliver 2007 til Ny Randers kommune. Ud over Randers vil Langå, Havndal, Purhus, Nørhald og det halve af Sønderhald udgøre den nye kommune.

Randers var desuden en af de byer, hvor Venstre fik borgmesterposten ved sidste valg efter næsten 100 års socialdemokratisk styre. Dette kom i stand efter års nedskæringer på de sociale områder og dertil en række skandalesager omkring Socialdemokratiet. Dette førte til splittelse i partiet, der rakte sig helt ind blandt partiets faglige funktionærer. Randers Listen opstod mest på baggrund af frafaldne socialdemokrater, der dog ikke har ført en politik væsentlig forskelligt fra deres moderparti.

Venstre har de sidste fire år været ført en åbenlys politik til gavn for de rige og erhvervslivet, hvad de borgerlige i byrådet da heller ikke har kunnet skjule. Derfor ønsker flertallet af beboerne i byen en anden politik, der er mere til gavn for dem.

Samtidig er Socialdemokratiet i Randers naturligvis meget forhippet på at komme tilbage til fadet med borgmesterpost og afgørende indflydelse på udvalgsposterne. Dertil skal partiet bruge en fornyet opbakning i byen fra fagbevægelsen, fra indflydelsesrige og aktive mennesker og fra venstrefløjen i byen.

Derfor har LO i Randers og Socialdemokratiet, repræsenteret ved hhv. Ejvind Clemmensen og kredsformand og borgmesterkandidat Henning Jensen Nyhus, appelleret til dels SF og dels til Beboerlisten om samling om en anden politik. Til dette brug har de begået et 16-punkts-program, hvorom der er forhandlet enighed mellem de tre partier lokalt.

Programmet indeholder mange gode hensigter på de vigtigste nationale og lokale områder. Det fremstår som en hensigtserklæring om, at såfremt der er et flertal i det kommende byråd i Ny Randers Kommune for dette program, skal punkterne søges gennemført. I aftalen indgår også at LO Randers vil anbefale en støtte til både Socialdemokratiet, SF og Beboerlisten, så vidt vides både politisk og økonomisk. Så langt, så godt.

Farlig kurs

Da der ikke er et parti til venstre for SF i Ny Randers Kommune, er Beboerlisten det bedste bud på en modstandsliste mod nedskæringer i den ny kommune. I år har Beboerlisten sammensat en meget stærk liste med folk, der i det daglige deltager i modstanden mod de generelle nedskæringer for almindelige mennesker i Randers og omegn.

Beboerlisten kom oprindeligt ind i byrådet med et slogan og en politik, der gik direkte imod både socialdemokraterne og de andre nedskæringspartier i byrådet under sloganet om at stemme imod de forenede byrådspartier ved at stemme på Beboerlisten. Så spørgsmålet er, om Beboerlisten denne gang vil satse på et samarbejde med Socialdemokratiet, hvis det bliver til en borgmesterpost til dette parti. Det vil i så tilfælde være en meget farlig kurs for Beboerlisten. For et Socialdemokrati ved magten overalt i landets byer vil fortsat være et nedskæringsparti.

Hvad har man fra Beboerlisten da tænkt sig? Vil man forsøge at presse socialdemokraterne i byrådet såvel som i fagbevægelsen til ikke at føre en nedskæringspolitik? Mon det kan være en realistisk vej frem for det brede flertal og de dårligst stillede? Hvordan vil Beboerlisten forhindre fortsatte nedskæringer, når Socialdemokratiet altid vil kunne få flertal for sin antifolkelige politik ved at læne sig op af de borgerlige partier og SF, og hvorved der igen vil blive skabt et de forenede byrådspartier ?

Jeg har lige fra stiftelsen af Beboerlisten støttet og aktivt bakket op den, ligesom jeg har været kandidat på listen, da jeg boede i byen. Men denne gang er jeg meget i tvivl om, hvorvidt jeg vil anbefale listen som helhed.

Beboerlistens hjemmeside

Netavisen 11. november 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne