”Kommunistisk Samling” spalter KPiD

Forsøget på at vælte KPiDs nuværende ledelse på en ekstraordinær kongres er mislykkedes. Et mindretal i partiets landsledelse har forladt organisationen og dannet en forening, som kaldes ‘Kommunistisk Samling’. I en pressemeddelelse fra denne fra den 7. november hedder det:

”På et møde mellem 42 nuværende og tidligere medlemmer af KPiD blev foreningen Kommunistisk Samling stiftet på et møde i Århus lørdag den 5. november 2005. Kommunistisk Samling er en midlertidig, selvstændig forening uden for partierne med det formål at skabe et nyt kommunistisk parti gennem forhandling mellem Kommunistisk Samling og Danmarks Kommunistiske Parti/Marxister-Leninister (DKP/ML).

Foreningens Kommunistisk Samling bygger sit grundlag på KPiDs program, rapporten fra den fælles arbejdsgruppe for landsledelserne i KPiD og DKP/ML og KPiDs beslutning på den ekstraordinære kongres i april.

Foreningen er dannet på baggrund af, at forhandlingerne mellem KPiD og DKP/ML i sidste måned blev skrinlagt, og at en række medlemmer af KPiD og partiets landsledelse i konsekvens heraf har nedlagt deres tillidsposter og at flere medlemmer har forladt partiet.
På mødet blev indsamlet kr. 3.600 til støtte for det kommunistiske dagblad Arbejderen.”

I et større interview med KPiDs formand Betty Frydensbjerg Carlsson i Kommunist nr. 11, 2005, får fraktionen følgende ord med på vejen i en kommentar til uenighederne i KPiD:

”Det afstedkom en ekstraordinær kongres i foråret, og et krav om endnu en indenfor en måned, som dog ikke kunne samle den nødvendige tredjedel af partiets medlemmers opbakning. Det har beklageligvis også afstedkommet, at partiets enhed i handling efter de trufne beslutninger er brudt. Det mindretal i landsledelsen, der har manifesteret sig som en gruppe, forlod deres ledelsesfunktioner på oktober landsledelsesmødet. Nogle har nu indkaldt til et stiftende møde til dannelse af en ny “kommunistisk forening”. Men at oprette en ny forening for at ville hurtigere samling, og at splitte for at få samling er et paradoks.

KOMMUNIST: I diskussioner i partiet har mindretallet udtalt, at de ikke opfatter deres virke som fraktionsarbejde, og at det er i orden at arbejde organiseret mod flertalsbeslutninger i Landsledelsen, hvis de mener Landsledelsen ikke overholder kongresbeslutninger?”
Betty: For det første har afdelinger, der repræsenterer mere end to tredjedele ment, at Landsledelsen skulle fortsætte sit arbejde. Det burde mindretallet respektere Men et større problem er, at der findes en problematisk mangel på forståelse af begrebet den demokratiske centralisme .”

Det spaltede KPiD stiller op til kommunalvalget på partilister i Københavns kommune, Hovedstadsregionen, Albertslund kommune, Horsens kommune og Århus kommune. En række medlemmer af ‘Kommunistisk Samling’ er at finde blandt kandidaterne på listerne.

DKP/ML har valgt officielt ikke at kende noget til splittelsen af KPiD og har endnu ikke kommenteret dannelsen af den nye ‘samlingsforening’.

Se også:

DKP-ML bag kupforsøg mod KPiD
Kommunistisk Politik 20, 2005

Aktiv tænkepause – Interview med Betty Frydensbjerg Carlsson
Kommunist 11, 2005

Netavisen 8. november 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne