Rekordindsamling for Operation Dagsværk: 7,8 mio indsamlet!

København, d. 2. november 2005
Pressemeddelelse

Rekorddeltagelse i Operation Dagsværk

Operation Dagsværk kan fejre sin 20 års fødselsdag med en rekordindsamling. Omkring 35,000 elever har været ude at arbejde på dagen og tjent mere end DKK 7,8 millioner ind til arbejdende børn i det kriseramte post-sovjetiske Kirgistan.

Et rekord antal skoler deltog i år, 156 i alt, hvilket er 5 flere skoler end den hidtidige rekord. Den store fremgang skyldes bl.a. en målrettet indsats for at få de tekniske gymnasier (HTX) med.

”Vi er helt vildt glade for den store opbakning til indsamlingen. Med Kirgistan-kampagnen har Dagsværk endnu en gang sparket en overset problemstilling ind på dagsorden. Over halvdelen af befolkningen i Kirgistan lever i fattigdom. De er ofre for den enorme sociale krise, de post-sovjetiske lande kæmper med, 14 år efter Sovjets sammenbrud. Årets indsamlingskampagne er samtidig et opråb til de vestlige lande om at tage krisen i disse nye ulande alvorligt,” siger Kirstine Nordentoft Mose fra Operation Dagsværks bestyrelse.

Pengene fra årets indsamling går til den kirgisiske børneorganisation Center for Protection of Children. Centrets leder, Mira Itikeeva, som er i Danmark for at overvære Dagsværkdagen, siger: ”Jeg er dybt rørt af, at opleve det store engagement blandt de danske unge. Dette er en fantastisk dag. Pengene fra Operation Dagsværk giver os mulighed for at arbejde langsigtet med problemerne for de arbejdende børn i Kirgistan. Vi vil få mulighed for at støtte børnene i at kæmpe for deres rettigheder.”

Operation Dagsværk samarbejder i år med Folkekirkens Nødhjælp, som skal stå for gennemførelsen af projektet sammen med den kirgisiske organisation.
Informationschef Thomas Ravn-Pedersen er dobbelt glad for dagens resultat:
”Det er en fantastisk opmuntring for børnene i Kirgistan, der om nogen må siges at være en glemt befolkningsgruppe i et glemt land i en glemt del af verden. I en tid, hvor regeringen truer med at fjerne støtten til u-landsoplysning, viser Operation Dagsværks succes i år, at de har et af Danmarks vigtigste u-landsoplysnings kampagner, som fortsat bør støttes af regeringen.”

Fakta

155 skoler har deltaget i indsamlingen i år, heraf 10 HTX skoler. Operation Dagsværk har været ud med diasshow på 135 gymnasielle uddannelsesinstitutioner.
60.000 elever har set Dagsværks diasshow, som sætter fokus på fattigdom og undertrykkelse i et af verdens nye ulande – det postsovjetiske Kirgistan.
Der er blevet udgivet undervisningshæfter til 6 fag, hvoraf flere er udsolgt.

Næste års projekt vælges af eleverne på Stormødet sidst i november.
Eleverne skal vælge imellem projekter fra Mozambique, Filippinerne, Sydafrika, Mellemøsten og Sydøstasien.

Se mere hos
Operation Dagsværk

Netavisen 3. november 2005