Ballade i ghetto’en: Bankocenter vandaliseret

En kommentar fra Århus


Fra tid til anden vil byer opleve at der er en gruppe unge rødder, der slår løs på andre fodbold fans og bestjæler andre børn på blå mandag. Selv om alle ved hvordan man undgår det.

En gruppe unge rødder i Århus er fundet sammen om at slå tiden ihjel på parkeringspladser og lignende opmuntrende steder. Der er lige knap så mange som i én overfyldt gymnasieklasse.

Parkeringspladserne er ved nærmere eftersyn også det eneste sted, der faktisk er at mødes i forstaden. Et billede der gentager sig i stort set alle danske byer – og over hele verden for den sags skyld.
Fattigrøvsungdommen mødes ude på gaden.

I weekenden mødtes de unge i Viby og begyndte at kaste med sten mod bageren, værtshuset, kiosken, pizzeriaet, vuggestuen, bankocenteret og grillen. Fire nætter i træk.
Der var ingen speciel grund, ej heller havde nogen taget unormalt mange stoffer.
Et dumt reaktionært samfund har opdraget dumme unge.

Alligevel vil det være forkert at sige at balladen kom som nogen stor overraskelse. Det er kommunalvalg og valgkampe betyder en øget hetz mod folk der lever på kanten af samfundet. Arbejdsløse og ufaglærte især.

Politiet havde gennem nogle uger sat ind mod de ulovlige knallerter, hvilket kulminerede med en storstillet aktion torsdag aften den 27. oktober, hvor alle på knallert blev stoppet og tjekket. Samme aften kastes de første sten, men politiet gad ikke at køre ud og få styr på gemytterne. Dagen efter mødte de til gengæld op med hele styrken.

Den hårde kerne af unge rødder er kendt af politiet for småkriminalitet som ulovligt fyrværkeri, tyveri samt overtrædelser af færdselsloven. Skolevæsenet kender dem for at lave uro og ballade i skolen – hvis de kommer. Boligforeningen kender dem, fordi andre beboere klager over rod og nattestøj i opgangen. Og de kommunale sociale myndigheder kender dem, fordi de har været sendt til utallige samtaler eller forbedringsanstalter gennem tiden, og deres forældre sandsynligvis er på overførselsindkomst.

Som de unge bliver lidt ældre (omkring 16 – 17 år!) begynder en karriere at tegne sig med vold, narko og anden alvorlig kriminalitet.

Politiet siger det kun venter på, at de dummer sig, dvs. bliver taget på fersk gerning, så de kan blive spæret inde. Kommunen siger, at de er skrevet på venteliste til en døgninstitution væk fra det dårlige selskab, der er plads om et halvt år. Boligforeningen siger, at man kun venter på at kunne samle en sag, så den kan smide familien ud af deres lejlighed, fordi børnene er nogle rødder. Kollektiv straf er in.

Ingen myndighed nogen sinde taget de unge alvorligt, og slet ikke politikerne.
Retfærdigvis skal det nævnes at området har ansat et par boligsociale medarbejdere, deres kontor åbnede her i efteråret.

Her fem dage efter er gerningsstedet en magnet på presse og politikere og gangstere, der ønsker at komme i fjernsynet.
Situationen er perfekt til et reaktionært kommunalvalg, og den i forvejen hårde situation for de berørte familier, drejes rundt til at handle om de unge med fremmed baggrund.

Valget skal vindes på en nederdrægtig hetz mod indvandrere og flygtninges sprog, religion, nationalitet og hudfarve. Jyllands Posten elsker det, de kan bare køre de 600 m fra deres hovedkontor til Rosenhøj, stille sig op som mikrofonholdere ude ved torvekanten og få en dorsk bemærkning fra andre stakler og kalde det for journalistik.

Sandheden om ungdommen på parkeringspladsen: de er samfundets tabere. Sådan kan de se ud, de findes, og det er ellers en dyb, dyb hemmelighed i andedammen.

Så nu skal der handles hurtigt lover både S og V. ”Det er et spørgsmål om opdragelse”, siger de i kor, og det indeholder den triste sandhed, at børnene netop gør det, som samfundet har opdraget dem til

-fsk 31. oktober 2005

Netavisen 2. november 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne