Den store løgn om arbejdskraftsmangel – og hetzen mod de arbejdsløse

Regeringen fortæller det hele tiden. Hetzminister Claus Hjort Frederiksen holder sig travlt beskæftiget med det: Det går mere end ufattelig godt i Danmark. Der er mangel på arbejdskraft – og hvis de arbejdsløse ikke kan finde ud af at få jobs, skal de straffes – og Frederiksen har mange ideer til hvordan. Ikke mindst når der er tale om indvandrere og kontanthjælpsmodtagere.

Arbejdsløshedskøerne er gigantiske i EU – og langt større ik Danmark end regeringen vil være ved

Lige som så meget andet af den sorte regerings politik bygger hetzen mod de arbejdsløse og bistandsmodtagere på løgn og atter løgn. Den første er den store løgn om virksomheder, der ikke kan få arbejdskraft, om de store mængder af ledige jobs, der angiveligt findes.

Når det bliver konkret, eksisterer de nemlig ikke. Der er ikke arbejdspladser nok til at opsuge hverken den registrerede og officielle arbejdsløshedskø, folk på aktivering eller kontanthjælp.

Statistikkerne er direkte misvisende og skjuler de reelle arbejdsløshedstal.

Det officielle arbejdsløshedstal fra Danmarks Statistik opererer med ‘sæsonkorrigeringer’ og andre faktorer, som får antallet af arbejdsløse til at rasle ned. Ifølge Danmarks Statistik er det seneste officielle ledighedstal på 151.000 arbejdsløse. Det fik medierne til at tale om at ledigheden er den laveste i 30 år.

Den seneste opgørelse over tilmeldte arbejdsløse til Arbejdsformidlingerne viser imidlertid, at der pr. 1. juli i år var 245.140 tilmedlte til AF.
De arbejdsløse forsvinder i cyberspace hos Danmarks Statistik og hos regeringe. Men de er der selvfølgelig.

AF-tallet har til gengæld (og f.eks.) ikke kontant- og bistandsmodtagere med. Der er 180.000 arbejdsløse på kontanthjælp. Af dem er i omegnen af 40.000 i aktivering under en eller anden form – de fleste i fordummende aktiveringsprojekter, som ikke opkvalificerer til jobs på arbejdsmarkedet, og hvor de i høj grad bruges som billig kommunal eller privat arbejdskraft, selv om det ikke er lovligt.

Antallet af folk, som søger jobs, er langt større end regeringen vil indrømme – og antallet af jobs langt mindre.

Man aner intet om hvor mange ledige jobs der egentlig findes. Der eksisterer nemlig ingen officielle (eller for den sags skyld uofficielle) opgørelser over det reelle antal ledige jobs, der skal besættes. For arbejdskøberne er ikke forpligtet til at melde dem nogen steder – heller ikke hos AF.

Formanden for HK John Dahl rejste spørgsmålet i sin åbningstale på HKs kongres i lørdags:
– Hvornår finder regeringen ud af at forpligte arbejdsgiverne til at tilmelde arbejdsgiverne til at tilmelde deres ledige job til AF, spurgte John Dahl.

HK har foretaget en rundspørge hos landets 14 AF-regioner. Den viste, at arbejdsgiverne ikke står og mangler HK-arbejdskraft. Tilsvarende undersøgelser inden for de fleste andre faggrupper ville give samme resultat. Kun i enkelte sektorer er det relativt let af få jobs – og alle sammen kvalificeret arbejde, som kræver speciel uddannelse og gerne også erfaring. Det er ikke jobs, de hundredtusinder i arbejdsløshedskøen kan få.

For nogle uger siden meddelte Hjort Frederiksen, at kontrollen med de arbejdsløse skal skærpes og der skal stilles større krav til jobsøgningen.

– Det er forstemmende, at vi igen og igen skal høre på arbejdsgivernes klynkeri over manglende arbejdskraft. Men det er om muligt endnu værre, at vi skal høre beskæftigelsesministeren synge den samme sang uden at gide at sætte sig ordentligt ind i sagerne, sagde John Dahl videre på HK-kongressen.

Han kaldte forslaget om at stramme rådighedsreglerne for ledige for en ‘politisk og ideologisk bestemt mistænkeliggørelse af alle ledige’.
Det er nøjagtig hvad det er.

De arbejdsløses hetzminister Claus Hjort Frederiksen lever roligt og uforstyrret videre i sin egen verden. Han er upåvirket af kendsgerningerne. De er ikke noget problem for ham – de forvandles bare til løgn og statistik.

Netavisen 31. oktober 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne