Fædre fyres

Da it-medarbejder Michael Brandt fra Slangerup ville holde 14 dages fædreorlov sammen med sin nyfødte datter og kone, blev han fyret. Det vil han ikke finde sig i, og nu har han med HK’s hjælp trukket sin tidligere arbejdsgiver i retten med krav om en erstatning på 315.000 kroner, oplyser forbundet HK.

Michael Brandt er ikke det eneste eksempel, HK kender til: Han er en af de fire fædre, der blev fyret i 2004, fordi de ville holde fædreorlov efter fødslen eller forældreorlov senere. Tre af sagerne er på vej i retten, mens den fjerde er forliget.

Indtil 2003 var fyrede fædre en sjældenhed. Men i 2004 fik HK fire sager, og flere er nu på vej. Juridisk konsulent Jeanette Hahnemann, HK’s juridiske afdeling, har i de seneste 14 dage fået fire nye henvendelser om fædre, der var blevet fyret eller chikaneret, fordi de ville på orlov. En far havde fået at vide, at “rigtige mænd holder ikke orlov”, mens en anden var blevet mobbet af kollegerne og chefen. “Hvorfor lader du ikke konen om det?” lød beskeden. En far blev fyret, da han vendte tilbage fra forældreorlov, og en anden fik besked om, at han ikke længere havde en fremtid i firmaet.

HK’s næstformand, Mette Kindberg, er forarget over, at mænd risikerer at miste jobbet, fordi de udnytter deres lovsikrede ret til at være sammen med deres børn.
– Det er meget uheldigt, hvis mændene nu også diskrimineres, men det var til at forudse. Når det sker for kvinderne, måtte det også ske for mændene. Som fagforbund kan vi ikke forhindre, at dårlige arbejdsgivere overtræder Ligebehandlingsloven, men vi rejser altid sagerne, og vi følger dem helt til tops, når det er nødvendigt , fastslår Mette Kindberg.

Netavisen 7. september 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne