Palæstina omdannes til fængsel

Kommunistisk Politik 17, 2005

Den israelske apartheidmur – ca. dobbelt så høj som Berlin-muren – snor sig gennem Vestbredden og Jerusalem

Under dække af den hysterisk iscenesatte tilbagetrækning fra bosættelserne i Gaza (hvis Jenin eller Falluja havde fået blot en tiendedel af den presseomtale, gad jeg vide, hvor omfattende protester der havde rejst sig i befolkningerne!) påbegyndte Israel omgående nye angreb på palæstinensisk jord på Vestbredden.

Uden det mindste forsøg på forelæggelse eller godkendelse i parlamentet gav statsadvokaten Menachem Mazuz i weekenden den 20.-21. august den officielle tilladelse til uddeling af ekspropriationsordrer. De skal efter sigende ”sikre” den kontroversielle bosættelse Ma’ale Adumim vest for Jerusalem. Det er en klar omgåelse af parlamentsbeslutningen i februar 2005, hvor den overordnede plan for murbyggeriet i området blev vedtaget. Det blev dengang sagt, at den nøjagtige rute ville afhænge af justitsministeriets godkendelse, men ministrene har ikke set de detaljerede planer, som civil-administrationen præsenterede for de lokale palæstinensiske borgmestre tirsdag den 23. august.

Indenrigsminister Ophir Pines-Paz (Labor) klagede derfor tirsdag over, at den endelige rute ikke var forelagt kabinettet, før byggearbejdet gik i gang. Men minister uden portefølje Haim Ramon, også Labor, men ledende støtte til muren, bemærkede, at så længe den endelige rute ikke afveg betydeligt fra ruten godkendt i februar, så han intet problem.

Den planlagte rute vil placere den østligste del af muren omkring Ma’aleh Adumim ca. 25 km fra den grønne linje, og det er omtrent halvdelen af Vestbredden. Både palæstinensere og det internationale samfund mener, at det vil forhindre etableringen af en levedygtig palæstinensisk stat, såvel som det vil forhindre adgangen fra den sydlige til den nordlige Vestbred. På den måde ikke vil der ikke blive noget palæstinensisk kontrolleret område tilbage ud for Jerusalem.

Haim Ramon afviste anklagen om den forhindrede adgang fra nord til syd med den utroligt arrogante bemærkning, at det kunne løses simpelthen ved, at Israel bygger en ny vej, der forbinder Betlehem med Ramallah og dermed sikrer, at Vestbredden ikke bliver delt i to.

Ifølge kabinets-beslutningen i februar vil muren omkring Ma’aleh Adumim flytte 67 km² af Vestbredden til den israelske side. Den nye planlagte rute vil desuden efterlade græsningsarealer, olivenlunde og omkring 250 palæstinensiske brønde på den israelske side af muren.

Salah Bader, lederen af det palæstinensiske forbindelseskontor for Jerusalem-området, sagde, at Palæstina planlægger at appellere ruten til de israelske domstole. ”Den vil sætte os i fængsel,” sagde han. ”Afstanden mellem den eksisterende mur vest for Al-Azzariyeh, der skiller den fra Jerusalem, og den nye mur, der skal bygges øst for Al-Azzariyeh, vil ikke være over to kilometer. Der er mere plads i Ketziot-fængslet.”

For mig at se ligner dette forberedelser til den endelige fordrivelse af palæstinenserne. Der er al mulig grund til at sætte fokus på at udbrede kendskabet til muren og forstærke støtten til palæstinenserne!

GBe

Solidaritetsarrangementer

Glem ikke Sabra og Chatila
Torsdag den 15. september kl. 19.30
Medborgerhuset, Nørre Allé 7, 2200 N

Arr. Boykot Israel

Tali Fahima: Støttearrangement med taler og musik på Højbro plads lørdag den 17. september fra 10-18

Det drejer sig generelt om politiske fanger i israelske fængsler, men specielt om en 29-årig israelsk advokatsekretær, Tali Fahima, som har siddet fængslet i over 1 år. Hun tillod sig selv at tage til Jenin og oven i købet udtale sig til pressen efterfølgende om, hvad hun havde set. Sagen har sin egen hjemmeside
www.freetalifahima.org.

Netavisen 7. september 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne