Dagpengeforringelser i finanslov

Med regeringens forslag til ny finanslov har VK endnu engang skudt et at deres egne valgløfter ned:
Der lægges op til, at de 58-60-årige fortsat skal jagtes med aktivering, og fratagelse af retten for de 55-årige til forlængelse af dagpengeperioden.

Inden valget forlød det, at dagpengene ikke skulle røres, men man har et standpunkt, til man tager et nyt, er devisen for danske nedskæringspolitikere. De to særregler for ældre arbejdsløse har haft sit udspring i, at arbejdsmarkedet ikke er til rådighed for dem. Derfor har særreglerne også den særlige mission, at de sikrer de ældre arbejdsløse ret til efterløn, hvilket de ikke får, hvis de stødes ud af dagpengesystemet.

Alligevel formår beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i sin argumentation at vende tingene totalt på hovedet:
– Jeg ved godt, at jeg får øretæver, når jeg taler om særregler for ældre. Men særregler gør, at man bliver betragtet som anderledes, og så er det svært at komme i arbejde, udtaler han til Jyllands-Posten.

Hvis beskæftigelsesministeren virkelig går ind for ligestilling blandt arbejdsløse uanset alder, så skulle han nok først og fremmest sørge for, at der er belæg for påstanden om, at erhvervslivet hungrer efter det grå guld.

I sit febrilske forsøg på at forsvare fornuften med angrebene på dagpengene griber han til andre absurde forklaringer. I en situation med 8-900.000 udstødte i den erhvervsaktive alder, og hvor firma efter firma i globaliseringens hellige navn flytter østpå, formår han alligevel at komme med tynde årsager:
– Formålet med ændringerne er at øge udbuddet af arbejdskraft.

Til oktober skal forligspartierne bag arbejdsmarkedsreformen ”Flere i arbejde” i gang med et såkaldt serviceeftersyn af reglerne, hvor blandt andet Socialdemokraterne kan blokere for ændringer i retning af minister Frederiksens synspunkter.

Titusinder af arbejdsløse omkring eller på vej til de 55 år kan imødese en gyser, når Gucci-tasken bliver svunget som en Thors hammer, der kan ramme enhver dagpengemodtager, hvis det skulle vise sig, at Helle Thorning-Schmidt går mod et ”ærefuldt” forlig på også dette område.
Socialdemokraternes formand har jo allerede brilleret ved at overhale regeringen højre om på efterlønsordningen.

Netavisen 31. august 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne