USA’s militærplaner i Latinamerika  

  USA er i færd med at bygge en ny militærbase i Paraguay – mellem Argentina og Brasilien og på grænsen til det urolige Bolivia.

Kommunistisk Politik 16, 2005

Amerikanske myndigheder har udpeget grænselandet mellem Argentina, Brasilien og Paraguay som et ‘center for islamiske terrorceller i Sydamerika’. Under dette latterlige påskud, hvor den globale ‘krig mod terror’ bruges som et figenblad for aggressiv amerikansk militærintervention er George W. Bush og hans tropper i færd med at opbygge en ny strategisk militærbase for at styrke sine militære positioner på kontinentet.

USA har indgået en militær samarbejdsaftale med myndighederne i Paraguay om at opføre en base til 16.000 soldater i Mariscal Estigarribia i den nordlige del af landet. Basen skal kunne modtage og være udgangspunkt for amerikanske militærfly. Den anlægges dermed i nærheden af de store gasreserver i Bolivia. Aftalen blev i hemmelighed godkendt af Paraguays parlament den 28. maj i år!

Der er tale om en ren nordamerikansk operation inde på Paraguyas territorium, muligvis med en vis deltagelse af landets hær. Washington formaliserer dermed etableringen af en militær base i Paraguay, som i realiteten har eksisteret gennem længere tid.

Der er planlagt præsidentvalg i Bolivia til december, hvor den venstreorienterede leder Evo Morales fra Bevægelsen for Socialisme (MAS) er favorit. Han har under de folkelige bevægelsers pres sat nationalisering af olie- og gasressurserne på programmet.

Evo Morales MAS

Opførelsen af den amerikanske base godt 200 kilometer fra de olierige bolivianske områder i Tarija og Santa Cruz vækker i Latinamerika mistanke om, at USA bringer sig i stilling til en mulig invasion for at sikre, at dets greb om olien ikke trues af en Morales-regering. De amerikanske soldater kan være i Paraguay 18 måneder ad gangen – og amerikansk militær er allerede involveret i øvelser med Paraguays hær under udhængsskiltet ‘krig mod terror’

I begyndelsen af juli ankom de første 500 amerikanske soldater til basen. Det skete omtrent samtidig med at krigsminister Donald Rumsfeld og vicepræsident Cheney modtog Paraguays vicepræsident Luis Castiglioni under et officielt besøg. Nogle uger før havde Paragguays parlament godkendt en forespørgsel fra USA om at sikre amerikanske soldater i landet immunitet mod anklager for kriminalitet og krigsforbrydelser. Peru, Venezuela og Ecuador havde modtaget den samme forespørgsel under trussel om at inddrage amerikansk bistand – men Paraguay var det eneste land, som accepterede den.

Under mødet med Paraguays vicepræsident lovedeRumsfeld at sende Paraguay eksperter fra Center for Hemispheric Defense Studies, tilknyttet den berygtede morderskole School of the Americas’ efterfølger, Western Hemisphere Institute for Security Cooperation.
Sammen med denne operation mod Bolivia og den amerikanske intervention mod oprørsbevægelserne i Colombia er det amerikanske hovedsigte i Latinamerika fortsat at vælte den mange gange demokratisk valgte Chavez-regering i Venezuela.

I officielle dokumenter taler Washington nu om at Latinamerika er på vej ind i en periode med krig og militær intervention. I et dokument fra i år fra Rumsfelds Center for Sikkerhedspolitik (oprettet 1998) hedder det f.eks.:
”Tiden er ved at rinde ud. Venezuelas skridt på vejen mod undertrykkelse, mod militarisering, mod våbenimport, destabilisering af sine naboer tyder på, at tiden løber ud for den venezuelanske befolkning og for den relative fred, som flertallet af kontinentets nationer har nydt godt af. Det bolivarianske regime i Caracas udgør en betydelig risiko for freden og for demokratiet på kontinentet. Dette bør ændres!”

Netavisen 17. august 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne