40.000 på gaden mod Bush og Fogh  

Demonstrationen mod Bush-besøget og alliancen mellem klonerne Bush og Fogh blev den største overhovedet siden protesterne op til starten på aggressionskrigen mod Irak i februar og marts 2003. Omkring 30.000 mennesker demonstrerede ved Den amerikanske Ambassade og foran Christiansborg i en markering, der understregede at massedemonstrationernes tid langt fra er forbi..
Modstanden mod krig, imperialisme og nyliberalisme er langt fra død. Den er blevet bredere og fastere konsolideret og bliver stadig mere bevidst.


Titusinder ved den amerikanske ambassade

Bush-besøget blev ledsaget af protester fra start til slut. Allerede på den første dag den 5. juli var der en større demonstration i Århus med 1700 deltagere, march og protester i Fredensborg, hvor Bush overnattede, en militant protestmarch gennem Københavns gader med afbrænding af det amerikanske flag foran ambassaden (med 200 deltagere og et politiopbud på det femdobbelte) samt en koncert i Fælledparken, der samlede 5000.
I alt var omkring 40.000 på gaden for at sige: STOP BUSH og stop hans klon!

Massedemonstrationen var farverig – med masser af skilte og transparenter, figurer og udklædninger, og med musik, slagord og optrin undervejs på marchen gennem byen. En demonstration er ikke længere blot at komme og høre på nogle talere – det er aktiv medvirken og aktiv protest.


Den fredelige demonstration afsluttedes foran Christiansborg – med ‘Afterparty’ på Christiania

Hvem var det, der protesterede? Det var, pænt fordelt mellem generationerne, med en passende lille overvægt af unge. Venstrefløjen? Ja selvfølgelig – men mere end det: det var repræsentativt for den brede modstand i befolkningen mod Bush og mod den danske krigsdeltagelse i Irak og hans ‘koalition af villige’.

Sådan var de kunstneriske indslag også, nye og gamle navne, fra folk som Johnny Hefty, Rasmus Nøhr og den seriøse stand-up komiker Omar Marzouk til nogle af landets største musiknavne som Savage Rose med Annisette og Poul Dissing (!) i front og Kim Larsen & Kjukken – de sidste i en særlig afdeling til ære for FredsVagten ved Christiansborg, præsenteret af Anne Marie Helger.


Annisette og Poul Dissing: I kan ikke slå os ihjel

Bush’s fødselsdag blev således holdt i ‘splendid isolation’ , afskåret fra de demonstrerende folkemasser og beskyttet af det største sikkerhedsopbud på dansk jord nogensinde. Danskernes ‘fødselsdagsgave’ til Bush var at gøre det klart for hele verden, at han heller ikke er velkommen her og at krigsforbryderdomstolen venter ham og hans medskyldige.
De to dages protester afsluttedes med et ‘Afterparty’ især for unge på Christiania efter den store demonstration, hvor Bush var taget videre til G8-topmødet i Skotland.

Se også

Stop Terrorkrigens Billedreportage

Fotoserie www.inmediares.dk

Netavisen 8. juli 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne